Για το θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και τις ενέργειες από πλευράς της Ευρώπης, μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ομιλία του κ. Τσίπρα, δεν έλειψαν οι επιθέσεις κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για έλλειμμα αλληλεγγύης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως είπε, «Χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης και χρειάζεται μια ενιαία εθνική στρατηγική», λέγοντας ότι στο συμβούλιο των αρχηγών έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια κοινή στάση στα ελάχιστα:
Στην αλληλεγγύη των προσφύγων
Στην προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία
Στην δίκαιη κατανομή ευθυνών
Με αυτές τις τρεις θέσεις, θα προσέλθει και στην Σύνοδο της Δευτέρας, λέγοντας ότι «είναι επείγουσα η έναρξη της επανεγκατάστασης».
Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα. «Δεν είναι εύκολο από τη μία να παριστάνει τον Ευρωπαίο και από την άλλη να προσπαθεί συγκεράσει τις ισχυρές τάξεις της Ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ», είπε.
Αναφορικά με το θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κέντρα αυτά λειτουργούν τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.
Όσο για την στάση της Ευρώπης, είπε ότι “Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, όχι γιατί δεν δύναται να αντέξει τις συνέπειες των προσφυγικών ροών, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Η Ευρώπη των 28 αναγκάζεται να συνεργάζεται με χώρες με ακροδεξιό λόγο, είπε, και διερωτήθηκε: Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου ή της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας;», για να τονίσει πως «η Ευρώπη σήμερα συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική.
Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.
«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πήραμε το ψωμί από το στόμα των επικριτών μας, του κ. Βέμπερ και ομοϊδεατών του που καραδοκούσαν και ζητούσαν την κεφαλή της κυβέρνησής μας επί πίνακι και κάποιων εγχώριων ΜΜΕ της διαπλοκής που παίζουν τα ρέστα τους αυτές τις μέρες για την αξιολόγηση». Για μας η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αντιπαραθέτει ιδέες ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά», είπε και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη.
Εκτενής, ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού για τους κατοίκους των νησιών, σημειώνοντας ότι «έδωσαν υπόσταση στις δικές μας αξίες”, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για εκπλήρωση υποχρεώσεων απέναντι σε κάποιες αποφάσεις, είναι υποχρέωση απέναντι στον πολιτισμό και τις αξίες μας». Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι μια μικρή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος, απέναντι σε συνθήκες απαρέγκλιτης δημοσιονομικής προσαρμογής. «Μια κρίσιμη κατάσταση, την έχουμε μετατρέψει σε κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη κατάσταση».
Εφαρμόζουμε μία συμφωνία προϊόν εκβιασμού -Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα
Μιλώντας τέλος για τη συμφωνία που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είπε ότι δεν θυμίζει σε τίποτα τη βάρβαρη δημοσιονομική προσαρμογή που αντίκρισε ο τόπος από το 2010.
«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για το χρέος. Δεν είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς και τη διεκδικούμε για να φτάσουμε γρήγορα στην Ιθάκη. Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα», είπε, ενώ έκανε επίθεση στο ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική του Ταμείου, αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Μάλιστα εκτίμησε ότι σύντομα οι Ευρωπαίοι, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, θα καλέσουν όλα τα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία.