Να υπάρξουν κυρώσεις σε χώρες που αψηφούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση  πολλών κρατών της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» και σημείωσε ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως διαμονής. Επιπλέον ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα φιλοξενήσει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους από αυτό που της αντιστοιχεί στην Ευρώπη των 28.

Επίσης ζήτησε την άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες των χωρών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. «Σταθερή πεποίθησή μου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας «και κοινή μας θέση παραμένει ότι στους δύσκολους καιρούς πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας. Η κρίση είναι διεθνής και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ και του τρόπου που λαμβάνει τις αποφάσεις και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία και αυστηρή τήρηση των κοινών κανόνων και συνέπειες σε αυτούς που δεν τους τηρούν».

Τουσκ σε πρόσφυγες: Σταματήστε να έρχεστε στην Ελλάδα

Από την πλευρά του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα του προσφυγικού, έστειλε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν θα δώσει λύση. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παραμείνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ ζήτησε να σταματήσουν οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαλύουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ τους, ενώ βλάπτουν το ευρωπαϊκό πνεύμα και έκανε έκκληση στους πρόσφυγες να σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα.

«Μην έρθετε στην Ελλάδα. Μην πιστέψετε τους διακινητές. Μη βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και μην χαλάτε χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη αύξησης της υποστήριξης στους πρόσφυγες από τη Συρία και τις γύρω περιοχές. Ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για ένα πολύ επείγον θέμα, καθώς όπως σημείωσε η κατάσταση είναι δραματική και πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα. «Για αυτό θα ταξιδέψω άμεσα στην Τουρκία. Το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα», πρόσθεσε και επέμεινε στο ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι.

Aλέξης ΤσίπραςΜέγαρο ΜαξίμουπροσφυγικόσυνάντησηΤουσκ