Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού - Άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα σύνορα

Κλειστό επ ‘ αόριστον θα παραμείνει το πέρασμα της Ειδομένης, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Συνεχίζοντας ο κ. Μουζάλας, δήλωσε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες, θα εξακολουθήσουν να είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν είναι πλέον πέρασμα γι’ αυτούς αλλά τόπος εγκατάστασης.

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους» είπε ο Υπουργός, ενώ για να αναδείξει την σημαντικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε πως «η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα ταυτόχρονα».

Νωρίτερα, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο και προσπαθώντας να καθησυχάσει τους ιδιαίτερα προβληματισμένους περιφερειάρχες, είπε: «Μην πανικοβάλλεστε. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός, ανακοίνωσε την διανομή 20.000 voucher για την διαμονή και την διατροφή των προσφύγων-μεταναστών.

Παράλληλα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστες με χώρους όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα, δίνοντας έμφαση στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.

Γιάννης ΜουζάλαςΕιδομένηπροσφυγικόσύνορα