Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέεβα. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Αντρέεβα, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη. Την ίδια ώρα σε σχετικό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard αναφέρεται ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B». «Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατ. ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ στρατό στα σύνορα με την Τουρκία στέλνει η Βουλγαρία για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου προσφύγων-μεταναστών, μετά το πράσινο φως που έδωσε το κοινοβούλιο της χώρας. Συγκεκριμένα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε -σε πρώτη ανάγνωση- υπέρ της τροποποίησης του Νόμου που αφορά την Άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα συμμετοχής στην προστασία των συνόρων. Οι τροποποιήσεις αυτές διευρύνουν το πεδίο των ειρηνευτικών δράσεων ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να συμμετέχουν και στην προστασία των εθνικών συνόρων.