Όλα τα “σφυριά” στην Ευρωπαϊκή Ένωση “χτυπούν” στη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αδιάφορο αν αυτό θα σημάνει για τις πρώτες χώρες υποδοχής, εν προκειμένω την Ελλάδα, την μετατροπή τους σε απέραντα “στρατόπεδα συγκέντρωσης”.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχουν τα τελευταία 24ωρα, άσχετα με το αν εκφράζονται απροκάλυπτα ή περισσότερο διπλωματικά, με “φόντο” την προκλητική στάση της Αυστρίας και ορισμένων Βαλκανικών χωρών έναντι της Ελλάδας, αλλά και της λειτουργίας της ΕΕ εν γένει, την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου με τη συμμετοχή και της Τουρκίας και, βέβαια, το συνεχιζόμενο προσφυγικό δράμα στο ελληνικό εθνικό οδικό δίκτυο.
Χαρακτηριστική του εκρηκτικού πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην ΕΕ είναι η διαπίστωση της DW, ότι οι χώρες της Ένωσης “είναι μακριά από το να βρουν κοινό παρονομαστή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης”, κάτι που “έγινε σαφές” και μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 28, στην οποία συμμετείχαν και χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου καθώς και η Τουρκία.
“Στόχος όλων, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι η ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στους εταίρους είναι πολλές και βαθιές” σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο.
Προσθέτει, ότι η ανάκληση στην Αθήνα της Χρυσούλας Αλειφέρη, Ελληνίδας Πρέσβεως στην Αυστρία, για τη μη συμμετοχή της χώρας στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων και το μερικό κλείσιμο των συνόρων στο βαλκανικό διάδρομο “προκάλεσε μεγάλη αίσθηση”.
Ερωτηθείς επ΄αυτού από την Deutsche Welle ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ απάντησε: «Δεν θα ήθελα να εκφραστώ επί του θέματος, πρόκειται για μια ελληνική και αυστριακή απόφαση. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσης».
Σε ερώτηση της DW σχετικά με το ποια στάση προτίθεται να κρατήσει η Γερμανία σε περίπτωση που η κατάσταση στο «μέτωπο» της προσφυγικής κρίσης δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς και σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία ο γερμανός Υπουργός απαντά: «Εργαζόμαστε με στόχο τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτό έχει για την ώρα χρονική αλλά και ουσιαστική προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτόν τον σκοπό θα χρηματοδοτήσουμε. Εάν αυτό αποτύχει, τότε είμαι κι εγώ υπέρ της λήψης συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Γερμανός Υπουργός μάλιστα επανέλαβε, ύστερα από επίμονη ερώτηση της DW, ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν εξετάζει προς το παρόν μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων στα γερμανοαυστριακά σύνορα, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε διάφορα μέτρα». Ωστόσο στη συνέχεια ο Τόμας ντε Μεζιέρ αρνήθηκε εμφατικά να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο αριθμών μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολύ διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα (σσ: σχετικά με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη), από μικρούς αριθμούς μέχρι 4000 (σσ: πρόσφυγες). Εν πολλοίς τα δεδομένα αυτά οφείλονται στις καιρικές συνθήκες».
Ο Γερμανός υπουργός δίνει επίσης έμφαση στην παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, κάτι που αναμένεται να προσδώσει περισσότερη «διαφάνεια ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει στις ακτές».
Όπως σημειώνει ο Τόμας ντε Μεζιέρ «βοηθάμε, με το ΝΑΤΟ, με διμερείς ενέργειες, ώστε η Τουρκία να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μέρες προκειμένου τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία να επιφέρουν μια ορατή μείωση των αριθμών». Κλείνοντας, ο γερμανός Υπουργός δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της χθεσινής συνόδου, Κλάας Ντάικχοφ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν,
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος είναι να γίνονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής και σε δεύτερη φάση να κατανέμονται τα βάρη μέσω της μετεγκατάστασης.
Σε ερώτηση για το αν η δήλωσή του πως όσο δεν μειώνονται οι ροές μέχρι τις 7 Μαρτίου θα χρειαστούν περισσότερα σημαίνει ότι υπάρχει στόχος δημιουργηθούν στην Ελλάδα “de jure» ζώνες transit και είναι «de facto» “στρατόπεδα συγκέντρωσης” ο Ντάικχοφ απαντά: “Όχι. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη της Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο”.
Προσθέτει ότι “πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή”.
Για τη στάση της Τουρκίας στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, ο Ολλανδός υπουργός σημειώνει, ότι “τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων, δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις”!
“Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται”.
Πάντως, η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τις μονομερείς ενέργειες από ορισμένα κράτη-μέλη στο προσφυγικό και καλεί σε εφαρμογή των συμφωνημένων.
«Οι χθεσινές προτάσεις από τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη είναι επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης. Ο Βικτόρ Ορμπάν και πάλι προσπαθεί να εντείνει το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό αίσθημα για πολιτικούς λόγους και όχι να προτείνει πρακτικές λύσεις», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, και συμπληρώνει πως «η συνάντηση στη Βιέννη, η οποία απέκλεισε εύστοχα εκπροσώπους από την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».
«Οι εθνικές λύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όχι μόνο όταν πρόκειται για οικονομικά οφέλη αλλά και για πολιτικές ευθύνες, όταν ζητείται από κάποιους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που ψήφισε και αποφάσισε το Συμβούλιο θα πρέπει να το πράττουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μενού ? la carte, όπου μπορείς να επιλέξεις μόνο τα κομμάτια από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς και να αγνοήσεις τα υπόλοιπα», καταλήγει ο Τζ. Πιτέλα.