Την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των μπλόκων, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, “επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ” εξέφρασε σήμερα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
“Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από το 90% του συνόλου των αγροτών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιβαρυνθούν αναλογικά όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες” σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα, σύμφωνα με τη δική τους κρίση.
Νωρίτερα τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης “παρά τις δεδομένες δυσκολίες και περιορισμούς είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών” και υποστήριξε ότι “σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδυνάμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου”.
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει, εξαιτίας αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή και υπογράμμισε ότι «η πρακτική των χωρών μελών της Ε.Ε. -και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όσο το προσφυγικό- είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη και έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.». Αναφερόμενη στις κινήσεις της Αυστρίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες που ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις.
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος. «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σύνθετη καθώς ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σήμερα αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα.
Έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε ότι απομένει να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ. Αν και σημείωσε πως δεν έχουμε φύγει από τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί, είπε πως «δεν έχουμε είκονα πότε» θα επιστρέψουν. Πρόσθεσε πάντως ότι το θέμα είναι ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη το ΔΝΤ και γίνεται προσπάθεια ώστε το Ταμείο να δώσει ένα πλάνο.