Μεγαλύτερη κυβέρνηση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα

Υπέρ μιας “μεγαλύτερης κυβέρνησης” από την παρούσα Βουλή προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”.

“Λέμε ότι ο κύριος Τσίπρας μπορεί να ψηφίζει τα δύσκολα, αλλά αν μιλάμε σοβαρά για τη χώρα λέμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που αν μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας θα έπρεπε ίσως να συζητήσουμε στη Βουλή για μία μεγαλύτερη κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την εκπεφρασμένη άρνηση του αρχηγού της ΝΔ να συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση εκτίμησε ότι “αν τεθεί θέμα εθνικό και η ΝΔ μπορεί να αλλάξει άποψη”, σημειώνοντας ότι αρκετά στελέχη της ” στους διαδρόμους της Βουλής διακρίνουν ότι η χώρα είναι σε μια ακυβερνησία, διακρίνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές άρα κάτι άλλο πρέπει να γίνει”.

Τόνισε , ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό. “Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός λέει ότι θέλω 153 χειροκροτητές, να χοροπηδάνε όπως χθες το βράδυ στις καρέκλες τους, λες και είμαστε στο γήπεδο…Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Επειδή η Βουλή χειροκροτεί τον εκάστοτε ηγέτη της δεν σημαίνει ότι ο λαός ξεπερνάει τα προβλήματά του”, σημείωσε.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ότι ο Αλέξης Τσίπρας “θα προσπαθήσει να περάσει τα επώδυνα μέτρα και ελπίζει ότι το χρέος και κάποια άλλα τέτοια πράγματα θα τον απελευθερώσουν πράγμα που δεν θα συμβει”.

“Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει”

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι και τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται για συνεργασίες προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι “η ενιαία θέση του κινήματος είναι υπόθεση του επικεφαλής και είναι υπόθεση και του συνεδρίου”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

“Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει, το Ποτάμι θα συνεχίσει”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “το συνέδριο θα καθορίσει πώς αυτό το κίνημα θα δυναμώσει, όχι πώς αυτό το κίνημα θα διαλυθεί”. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει ενδείξεις πως κάποια στελέχη του Κινήματος θα πάρουν άλλη πορεία μετά το συνέδριο, ενώ εκτίμησε ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

“Υπάρχουν παιδιά, φίλοι μου που λένε ότι πρέπει να εξεταστεί η θέση του επικεφαλής”, σημείωσε και εξληγησε ότι με τις υπογραφές του 10% των συνέδρων μπορεί κάποιος να διεκδικήσει την ηγεσία. Στο συνέδριο, όπως ανέφερε, θα απαντηθεί και η πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου.

“Θα απαντήσουμε την Παρασκευή”, δήλωσε και τόνισε ότι “ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – ΔΗΜΑΡ δεν έχει καμία αξία. Είμαστε κόμματα που το καθένα έχει δοκιμαστεί στην κοινωνία, έχει μετρηθεί και από εδώ και πέρα αυτό που θα μας ενδιαφέρει όλους είναι αν υπάρχει μια λαϊκή απαίτηση για κάτι διαφορετικό”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι “το Ποτάμι λέει εμείς θα συνεχίσουμε, έχουμε αρχές, έχουμε έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θεωρούμε αναγκαίες για τη χώρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι συγκεκριμένες και καλούμε εκεί όλον τον κόσμο να τοποθετηθεί. Με βάση την τοποθέτηση θα δούμε μικρές και μεγάλες συμμαχίες”.

Για τον ίδιο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί βουλευτής με άλλο κόμμα. “Το να συνεργαστώ σε συγκεκριμένη στιγμή και να δώσω το χέρι για κάτι που θεωρώ σημαντικό ναι, αλλά εγώ δεν θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Είχα ένα όραμα για τη χώρα, ίδρυσα κάτι, αν αυτό πεθάνει θα πεθάνω κι εγώ μαζί του”, είπε.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο επικεφαλής του Ποταμιού αναλύσει την πρότασή του για την διακυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «προτείναμε και προτείνουμε μια κυβέρνηση από τις δυνάμεις που ψήφισαν το μνημόνιο του κ.Τσίπρα. Δέκα στόχοι – δέκα υπουργοί – δέκα μήνες»και επισημαίνει ότι «η χώρα κατρακυλάει εκτός Σέγκεν, εκτός ευρώ, εκτός Ευρώπης» και  αυτή η «καταστροφική πορεία» πρέπει να ανακοπεί.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει ωστόσο απαισιόδοξος για το κατά πόσο η πρότασή του μπορεί να εισακουστεί, καθώς όπως λέει «η λύση του διαλόγου και της συναίνεσης δεν είναι στην ατζέντα των κομμάτων εξουσίας». και σημειώνει ότι «όλοι νομίζουν πως έχουν τη λύση στο τσεπάκι τους, μέχρι να αποδειχθεί πως το τσεπάκι του είναι τρύπιο».

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζει ότι «ο κ. Τσίπρας απογοητεύει κάθε μέρα όλο και περισσότερους ψηφοφόρους», ενώ τονίζει ότι «η διακυβέρνησή του είναι μια συντηρητική διακυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει πια είναι η διαιώνισή της». Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «και ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ ανήφορο μπροστά του» αφού «οι τοποθετήσεις της ΝΔ για το Ασφαλιστικό, για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για τους πρόσφυγες έχουν οσμή παλαιού συντηρητικού κόμματος».

Σε ερώτηση για τις προτάσεις συνεργασίας που έχουν ακουστεί από ορισμένους βουλευτές του Ποταμιού απαντά ότι «προφανώς υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που λένε να μιλήσουμε και να συνεργασθούμε με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις», αλλά κανείς δε μίλησε για σύμπραξη και προσθέτει ότι «κανείς δεν θέλει να γίνουμε η τρίτη παύλα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Θεοδωράκης