Το Reuters μετέδωσε πως η ελληνική πλευρά έχει απειλήσει να μπλοκάρει τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου για προσφυγικό και Βρετανία, αν σε αυτά δεν υπάρξει ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες με κλείσιμο συνόρων έως την επόμενη Σύνοδο.
Για έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση έκαναν λόγο πηγές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, πηγές προσκείμενες στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές αναφέρουν: «Η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να απειλήσει με βέτο τη συμφωνία με τη Βρετανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα σύνορα θα μείνουν ανοιχτά, είναι μια πολύ έξυπνη στρατηγική κίνηση που πιέζει προς μία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Εν τω μεταξύ καθυστερούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ορίζει νέο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών για το βράδυ, υπό μορφή δείπνου.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι από το πρωί διεξάγονται συνεχώς διμερείς διαβουλεύσεις για το βρετανικό ζήτημα, ενώ στο προσκήνιο έχει επανέλθει τις τελευταίες ώρες και το προσφυγικό.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση επρόκειτο αρχικώς να ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο αναβάλλεται συνεχώς η έναρξή της, προφανώς γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαραίτητη προσέγγιση των κρατών – μελών, κυρίως στο βρετανικό ζήτημα.
Παράλληλα, τη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το vima.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος προσήλθαν στη συνάντηση χωρίς να κάνουν δηλώσεις ενώ ο Φρ. Ολάντ προσερχόμενος στη συνέντηση δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.
«Η Γαλλία ανησυχεί ότι η Βρετανία αναζητά τρόπους να προστατέψει το Λονδίνο και επιδιώκει να παγώσει τους κανόνες που διέπουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δυσχεραίνοντας έτσι την ελευθερία ελιγμών της Ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Ολάντ και σημείωσε ότι «η ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών ανταλλάχθηκαν εχθές βράδυ. Η Γαλλία θέλει οι δημοσιονομικοί κανονισμοί της ΕΕ να εφαρμόζονται παντού, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία και οι κρίσεις με το χωρίς δικαίωμα βέτο».