Το πιθανότερο ή, τουλάχιστον, το λογικότερο είναι πως κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα στη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Με τους αγρότες να επιμένουν στα μπλόκα και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με το ΝΑΤΟ να ετοιμάζεται να παίξει το ρόλο του «χωροφύλακα» στα – «γκρίζα» για τη Συμμαχία – θαλάσσια σύνορά μας, με τις απειλές με αφορμή το Προσφυγικό να επικρέμονται πάνω από το Μαξίμου και με το χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παραμένει ερωτηματικό, δεν είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το «κλίμα» στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα, στις 18.30 στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε, απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ότι δεν είναι οπαδός των κλειστών συνόρων.
Αύριο Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.
Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία. Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα .
Ο Πρωθυπουργός, τέλος, θα συμμετάσχει στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το «Βήμα» εκτιμά ότι η ανάσχεση των σκληρών απόψεων του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκαν από τον Πολ Τόμσεν, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη αποδοχής ρυθμίσεων που δεν θα προκαλέσουν έκρηξη στη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην επικράτηση απόψεων που στηρίζει η Κομισιόν και η ΕΚΤ, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θέτει ως ημερομηνία – σταθμό την 7η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ασφαλιστικού, που είναι το βασικό αγκάθι της αξιολόγησης, καθώς και η επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο.
Το euro2day.gr θεωρεί ότι τη «μάχη του προσφυγικού», από την πλευρά της Ελλάδας, θα δώσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, με σύμμαχο… την Άγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αποσπάσει συγκεκριμένη δέσμευση για την «υπ΄αριθμόν μία» εκκρεμότητα, την αξιολόγηση.
Ως προς αυτό, το Μαξίμου κάθεται «σε αναμμένα κάρβουνα» όσο δεν δίνουν οι θεσμοί ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα. «Όταν συμβεί αυτό, να θεωρείτε τη συμφωνία δεδομένη» λένε χαρακτηριστικά δύο κορυφαία στελέχη του, τα οποία από την προηγούμενη εβδομάδα κιόλας φρόντισαν να προσγειώνουν τους ανυπόμονους: «μην περιμένετε νέα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής». Δηλαδή, πριν από την Παρασκευή…
Οι καθημερινές (και πυκνές, εσχάτως) συνομιλίες που έχουν οι κυβερνητικοί επιτελείς με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι… η επιστροφή θα συντελεστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερο «προσγειωμένο», καθώς αποφεύγει να δώσει διαβεβαίωση και να προσδιορίσει ημερομηνία.
Αυτό αναμένεται να είναι και το αντικείμενο της αποψινής συνάντησης που θα έχει ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αν και ουδείς στο Μαξίμου αναμένει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Κομισιόν.
Το μεγάλο αγκάθι, συνεχίζει το ρεπορτάζ του euro2day.gr, είναι η στάση του ΔΝΤ στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή πλευρά απορρίψει (επισήμως και ξεκάθαρα) τις θέσεις του Πολ Τόμσεν.
Οι «κατ΄αρχήν θετικές» (για τη χώρα) δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προβλήθηκαν μεν από το Μαξίμου για ευνόητους επικοινωνιακούς και διαπραγματευτικούς λόγους, ωστόσο οι επιτελείς του παραδέχονται ότι αφήνουν παραθυράκια για (ευρωπαϊκές) υπαναχωρήσεις.
«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα διαπιστώσουμε εάν έχει βάση το ‘whatever it takes’ που είπαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση», λέει στο Euro2day.gr κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τυχόν παράταση της εκκρεμότητας.
Αυτή την ανησυχία «έβγαλε» χθες στο briefing και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με τη φράση «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή», εννοώντας τα αιτήματα που έριξε στο τραπέζι ο κ.Τόμσεν (σ.σ. μειώσεις στις συντάξεις και νέα μέτρα ύψους 7-9 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή δε, η σπουδή των θεσμών να επισπεύσουν τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια πριν κλείσει το ασφαλιστικό «δεν είναι καλό σινιάλο», καθώς παραπέμπει στη γνωστή τακτική των δανειστών «να ανοίγουν νέα θέματα πριν τελεσφορήσουν οι διαβουλεύσεις για τα τρέχοντα».