Με τη λογική του “μικρότερου κακού” “φλερτάρει” η “ντρίμπλα” του Υπουργού Άμυνας και προέδρου των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων”, Πάνου Καμμένου, να παρουσιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό ως ένα είδος “αντίμετρου” στο ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων από ευρωπαϊκές χώρες.
Μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Star “στο ενικό” και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Υπουργός δήλωσε πως θεωρεί δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες και ότι “αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ, θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας”.
Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ ο real.gr, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες», επικαλούμενος την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη θα επιχειρούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τα τουρκικά πλοία και τα τουρκικά αεροσκάφη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Αυτή ήταν η πρώτη προϋπόθεση που έθεσε η Ελλάδα», τόνισε.
Για την διαφορά των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο, ο κ. Καμμένος είπε ότι η δύναμη θα επιχειρεί ανατολικά των ελληνικών νησιών και στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να υπάρχει αμφισβήτηση από μέρους του ΝΑΤΟ. «Εάν μου λέγατε ότι οι επιχειρήσεις θα γίνονταν στη Σκύρο ή στην Αμοργό, τότε θα μπορούσε να υπάρχει θέμα», σημείωσε και τόνισε πως μπορεί οι Τούρκοι να θεωρούν ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες, ωστόσο έχουν περιοριστεί στα δικά τους ύδατα.
«Το ΝΑΤΟϊκό πλοίο θα ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή, την ελληνική πλευρά και την Frontex. Σκοπός είναι να πάει η τουρκική ακτοφυλακή υπό την επιτήρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και να σταματήσει την βάρκα πριν ξεκινήσει». Ακόμη, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως σε περίπτωση διάσωσης ανθρώπων, θα πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία, με ευθύνη πρώτα από όλα της τουρκικής ακτοφυλακής και την επιτήρηση του ΝΑΤΟ.
Ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν και το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν προχώρησε σε ανεφοδιασμό στη Ρόδο, τόνισε πως ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους στο Μπόντρουμ για την μετάβασή του στο Ιράν και έδωσε εντολή για κατάρτιση νέου σχεδίου πτήσης, που δεν περιέλαβε τελικά την Τουρκία.
«Στις 6 Φεβρουαρίου του 2016, γίνεται αίτημα για διπλωματική άδεια προς τις τουρκικές αρχές από το ΥΠΕΞ για υπερπτήση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού που θεωρείται πολεμικό αεροσκάφος πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στη Ρόδο» τόνισε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Η απάντηση από την Τουρκία ήταν ότι σας επιτρέπουμε υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με προϋπόθεση ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαστεί στο Μπόντρουμ, διότι θεωρούν τη Ρόδο αποστρατικοποιημένη ζώνη. Η απάντηση του Πρωθυπουργού μέσω του ΥΠΕΞ ήταν ότι δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε το αίτημα σας για ανεφοδιασμό στο Μπόντρουμ».
Σε ερώτηση για την τραγωδία με το ελικόπτερο στην Κίναρο και τον θάνατο τριών αξιωματικών, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τη στιγμή της πτώσης στην περιοχή υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία, ενώ σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει παρεμβολή στα όργανα του μοιραίου ελικοπτέρου, καθώς ήταν παλιάς τεχνολογίας. «Η εντολή είναι να γίνει πλήρης και ενδελεχής έρευνα», είπε ο κ. Καμμένος.
«Από την πρώτη στιγμή είχα θέση συγκεκριμένη σε σχέση με τα hot spots στα νησιά. Ήμουν αρνητικός και για τον λόγο αυτό δώσαμε τη λύση των πλοίων», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο είπε πως στη συνέχεια οι ροές ήταν πολύ μεγάλες, γεγονός που κατέστησε επιβεβλημένη τη δημιουργία των hot spots.
Μιλώντας για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «δεν είναι απλώς φιλική. Είναι μία πολύ βαθιά σχέση δύο ανθρώπων που πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και με εμπιστεύεται απόλυτα».