Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια «ενιαία και μακροπρόθεσμη» στρατηγική προσέγγιση στο προσφυγικό εξέφρασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κρίση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης μόνο με όρους γεωπολιτικής ή δημόσιας τάξης. Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με ανθρωπισμό, και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Από τον Ιούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ροές μεταναστών, πάνω από 900.000 εκ των οποίων οι 500.000 ήταν Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών και το βάρος που επιφορτίστηκαν οι δημόσιες αρχές στην Ελλάδα ήταν τεράστιο. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 150.000 ανθρώπους. Τα νησιά μας έχουν φιλοξενήσει σε καθημερινή βάση πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους μόνιμους κάτοικους και οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να υποστηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγε».
Κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας τόνισε παράλληλα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση «χτίζοντας τείχη» και ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα. «Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, που διερωτήθηκε τι θα είχε συμβεί στα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να χτίσουν τείχη ή εάν η Ευρώπη είχε δηλώσει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι.
Εξαμερής για το προσφυγικό
Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας και η προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκάι στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επικέντρο της εξαμερούς συνάντησης για την προσφυγική κρίση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο.
Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.