Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκάλεσε ο διορισμός του κ. Γιάννη Μυλόπουλου στη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό και του Θεόδωρου Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σημειώνει το imerisia.gr, άσκησαν κριτική για την επιλογή εκ μέρους του υπουργού στο πρόσωπο του κ. Μυλόπουλου, πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την οποία τόσο ο ίδιος ο προτεινόμενος όσο και ο κ. Σπίρτζης απέκρουσαν, επισημαίνοντας ο μεν πρώτος πως τα ζητήματα για τα οποία έχει ελεγχθεί έχουν κριθεί τελεσιδίκως από την Δικαιοσύνη, ο δε υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως ο κ. Μυλόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του.
Οξύτατος ήταν και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης. Μόνο για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας βρισκόμαστε σε μια απόσταση από τον τρόπο που ασκεί την πολιτική του ο κ. Μυλόπουλος» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Υπενθύμισε ότι ο πρώην πρύτανης είχε αρθρογραφήσει χρησιμοποιώντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ποταμιού του παραλληλίζοντας το με «τα νερά των υπονόμων». Το σχόλιο του αμετανόητου κ. Μυλόπουλου «είμαι καθηγητής υδραυλικής και ξέρω πως λειτουργούν τα κανάλια της αποχέτευσης» έκανε τον κ. Λυκούδη έξαλλο.
«Δεν ντρέπεστε για την απάντηση αυτή» τον ρώτησε οργισμένος και συνέχισε «δεν μπορεί να μην επηρεάζει τη κρίση μας ότι με την τοποθέτηση του καλύπτονται νομικές εκκρεμότητες όπως με το μουσείο Τεχνολογίας».
Για την επιβεβαίωση της κομματοκρατίας μίλησε και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων ο οποίος ρώτησε τον κ. Μυλόπουλο αν έχει σχέση με κάποιον συνονόματο του ο οποίος τοποθετήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Δεν τον έβαλα εγώ» επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην πρύτανης.
Ο κ. Μυλόπουλος υπερασπίστηκε μόνος τον εαυτό του. Ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις εναντίον σχετίζονται με την κριτική που έχει ασκήσει στο νόμο Διαμαντοπούλου. Αντέτεινε ότι υπάρχουν 27 εισαγγελικές έρευνες που μπήκαν όλες στο αρχείο επειδή δεν εντοπίστηκαν στοιχεία εις βάρος του.
Η μόνη υπόθεση που έφτασε στο ακροατήριο- είπε- ήταν το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη στο οποίο συμμετείχε –εξήγησε- ως επιστημονικός υπεύθυνος για την ιερά μονή της Χάλκης.
«Δεν είχε σχέση με το γάμο της κουμπάρας του;» παρενέβη ο Ηλίας Κασιδιάρης. «μας παραμυθιάζει» φώναξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και επιτέθηκε κατά του πρώην πρύτανη αποκαλώντας τον «λαμόγιο» που πήγε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι ο πρύτανης της διαπλοκής και της λαμογιάς» είπε και επιτέθηκε και στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη στην οποία υπενθύμισε ότι βόλεψε και εκείνη τον σύζυγο της σε μια «ανύπαρκτη» ΔΕΚΟ.
Υπέρ της τοποθέτησης του κ. Μυλόπουλου, ως προέδρου της Αττικό Μετρό, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, κατά ψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Για την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, το Ποτάμι διαφοροποίησε την ψήφο του από την αρνητική, που έδωσε για τον κ. Μυλόπουλο και δια του Σπύρου Λυκούδη, ψήφισε «παρών».
Τα έργα
Με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, πρόκειται να προχωρήσει το έργο της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας (‘Αλσος Βεϊκου – Γαλάτσι) όσον αφορά την χρηματοδότηση και την κατασκευή, αλλά όχι και την λειτουργία, η οποία θα μείνει στο Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέδωσαν σε βαθμό ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αυξήσει την χρηματοδότηση από 50% σε 70% για το συγκεκριμένο έργο.
Εξάλλου, αναφορικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης, «το οποίο η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε κολλημένο», όπως είπε, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι υπάρχει πλέον απεμπλοκή ώστε πλέον με επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα να ξεκινήσει και πάλι.
«Έγινε προσπάθεια να τεθούν νέα χρονοδιαγράμματα και για τους πέντε αυτοκινητόδρομους και τις συμβάσεις που βρήκαμε για να επανακκινηθούν», πρόσθεσε.