Observer: Ελληνική "δυστοπία" η έξοδος από την Σένγκεν

Εκτενής ανταπόκριση της Helena Smith για τον Observer με τίτλο «Greeks worry threatened to closure of EU border “would be the definition of dystopia”» (μτφ. Οι Έλληνες ανησυχούν ότι ο επαπειλούμενος αποκλεισμός από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελούσε τον ορισμό της δυστοπίας), αναφέρεται στις χιλιάδες των μεταναστών που είναι «παγιδευμένοι» στην Ελλάδα, η οποία ήταν απλώς για αυτούς ένα πέρασμα.

Συνομιλώντας με ανθρώπους που έχουν καταλύσει στον Ελαιώνα αλλά και στην Πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα, σημειώνει, ειδικώς ως προς τον Ελαιώνα ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα αποτελούσε μια πρόχειρη λύση, ωστόσο εν τω μεταξύ σηκώθηκαν φράκτες διογκώνοντας τη ρητορική ενίσχυσης των συνόρων και κλεισίματος της πόρτας, στον απόηχο των επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Η προοπτική μεταναστών παγιδευμένων σε μια χώρα μέλος που αποτελεί οικονομικά το πιο εύθραυστο μέλος, φαινόταν κάποτε υπερβολική, όμως καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναζητούν ακόμη πιο δραματικούς τρόπους να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση η οποία έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρείται σχέδιο δράσης από τους μανδαρίνους που το επεξεργάστηκαν στο ανώτατο επίπεδο.

Όπως πολλά άλλα στην τεράστια υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αυτή η προτεινόμενη πολιτική που κάποτε φαινόταν ιδιόρρυθμη έχει πλέον καταστεί πραγματική.

Η δημοσιογράφος τονίζει ότι για όσους παρακολουθούν τη μάχη της Ελλάδας να παραμείνει αξιόχρεη, θεωρούν την κίνηση καταστροφική, με την κοινωνιολόγο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας, Αλίκη Μουρίκη να σχολιάζει ότι «θα βάλει βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων παγιδευμένων σε μια χρεωκοπημένη χώρα, που έχει σοβαρές διοικητικές και οργανωτικές αδυναμίες, με το κράτος ανίκανο να παράσχει τις βασικές ανάγκες; Θα γίνουμε μάρτυρες αυτό που ονομάζουμε ‘δυστοπία’».

Ο Υπουργός Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στην εφημερίδα, αναφερόμενος στην Τουρκία, ότι «με όλο το σεβασμό για μια χώρα που φιλοξενεί δύο εκ. πρόσφυγες, είναι η Τουρκία που πρέπει να κάνει κάτι για να σταματήσει το οργανωμένο έγκλημα, τους διακινητές που δρουν στις ακτές της. Για αυτές τις ροές δεν ευθύνεται η Ελλάδα, ακόμη και εάν, το οποίο είναι αλήθεια, έχουμε καθυστερήσει να φτιάξουμε τα σημεία υποδοχής και ο έλεγχος δεν ήταν πάντοτε όπως έπρεπε. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να τους σταματήσει. Για ποιο λόγο θεωρείται υπεύθυνη η Ελλάδα; Επειδή δεν τους αφήνει να πνιγούν;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον αναλυτή κινδύνων επικεφαλής για την Ευρώπη της Eurasia Group, Mujtaba Rahman, «το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τη «Μακεδονία», θα αποτελέσει τεράστιο πολιτικό σοκ για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία ήδη δίνει μάχη για να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Η κυβέρνηση θα καταστεί πολύ λιγότερο συνεργάσιμη σε άλλα ζητήματα της προσφυγικής πολιτικής… και ο Τσίπρας μπορεί να θεωρήσει τις πρόωρες εκλογές ως τη μόνη διέξοδό του, κάτι εξαιρετικά επιβλαβές για την οικονομία, πολλώ μάλλον για την πολιτκή με δεδομένη τη δημοτικότητα που έχει στην παρούσα φάση η Χρυσή Αυγή».

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, αναφορικά με την ιδέα ανταλλαγής χρέους με πρόσφυγες, ότι «μια τέτοια συμφωνία είναι απαράδεκτη. Η Ελλάδα έχει την αξιοπρέπειά της. Δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε την αξιοπρέπειά μας και τη ζωή μας για να αντιμετωπίσουμε το χρέος».

Στον Observer επίσης αρθρογραφεί ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Peter Sutherland, ο οποίος επισημαίνει ότι η ιδέα της εξώσεως της Ελλάδας από την περιοχή Σένγκεν παραβιάζει τις αρχές της ΕΕ.

Το άρθρο του με τίτλο «The EU must reassert humane control over chaos around the Mediterranean», τονίζει ότι «η συζήτηση για την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση άγγιξε ένα νέο ναδίρ με την πρόταση αποβολής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, μετατρέποντας την έτσι σε ένα ανοικτό χώρο αμέτρητων αιτούντων άσυλο.

Η ιδέα δεν είναι μόνο απάνθρωπη αλλά και μια χονδροειδής παραβίαση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών. Θα αποδειχθεί επίσης πολύ περισσότερο ακριβή από το εναλλακτικό της που είναι μια πραγματική κοινή πολιτική της ΕΕ που δαμάζει το χάος της περασμένης χρονιάς».

Πηγή: skai.gr

ObserverΕΛΛΑΔΑπρόσφυγες