Εγκαινιάσθηκε την Κυριακή, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στη θέση Σελί Αμιρών, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των τοπικών αρχών.
Το μουσείο που θεωρείται σύμβολο και ανάδειξη της θυσίας, αποτελεί ακόμη ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στους 461 νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, «ότι οφείλουν να θυμούνται οι Δυτικές Δημοκρατίες τι έκανε αυτός ο λαός το 1940. Γιατί είχε και το ξαναλέω και το λέω και δημόσια στην Ευρώπη, είχε και άλλη επιλογή αυτό που έκαναν οι κύριοι που δεν μάτωσαν αλλά παραδόθηκαν και σήμερα μας κουνάνε και το δάχτυλο».
Εξ’ άλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: «Για μένα ήταν μια στιγμή συγκλονιστική γιατί βρέθηκα σ’ ένα πραγματικά μαρτυρικό τόπο όπου απλοί άνθρωποι επέλεξαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να υπερασπισθούν την αξιοπρέπεια τους».
Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι «αυτή την προσπάθεια σήμερα τη συνεχίζει ο ελληνικός λαός, συνολικά μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, προσπαθεί με τον κόπο και το μόχθο του να διατηρήσει τον ανθρωπισμό του και να υπερασπισθεί την αξιοπρέπεια του».
Επίσης, αναφερόμενος στον ανθρωπισμό επεσήμανε: «Αυτό που γίνεται στο Αιγαίο, αυτό που συνεχίζουν ανά τους αιώνες οι πολίτες του Αιγαίου είναι η πραγματική αξία του ανθρωπισμού. Ο αιγαιοπελαγίτικος Πολιτισμός σήμερα ξανά, ζωντανά υπερασπίζεται τις αξίες της Ευρώπης και για αυτό θεωρώ ότι δικαίως και από τις λίγες περιπτώσεις ότι δικαιούται αυτός ο κόσμος να του δοθεί το βραβείο Νόμπελ».
Ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης από την πλευρά του χαρακτήρισε ως μια σημαντική στιγμή για την ιστορία της Βιάννου τα εγκαίνια του μουσείου Ολοκαυτώματος και «ένα χρέος που είχαμε απέναντι των 461 νεκρών μας την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής».
Ακόμη επεσήμανε ότι σήμερα γίνεται πράξη πραγματικά αυτό το χρέος και οφείλουμε να τιμούμε τους νεκρούς και να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη διαχρονικά όπως οφείλουμε αυτήν την ιστορία του τόπου να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι «Η Βιάννος δίκαια και άξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, ένα θυσιαστήριο που εκφράστηκε μέσα από ένα μαζικό ολοκαύτωμα».
Ακόμη υπογράμμισε ότι «ένα ολοκαύτωμα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ ως αντίποινα απέναντι σε ένα λαό που υπερασπίστηκε την ελευθερία του και τη ζωή του».
Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων εκτός των παραπάνω απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου Ανδρέας και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης.
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη ναζιστική θηριωδία στην περιοχή της Βιάννου και τόνισαν ότι οφείλουμε και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες όλων αυτών που έχασαν τις ζωές τους.
Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ανοιχτό ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
Μάλιστα, έγινε η παρουσίαση του μουσείου από τον δήμαρχο και προβολή ταινίας με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων και ακολούθησε μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Βιάννου «Στάθης Μάστορας».
Το μουσείο θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών, ενώ οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματά του και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Βιάννο.
Το έργο «Βελτίωση – ανάδειξη – προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Αμιρά Δήμου Βιάννου», συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, και στο πρόγραμμα (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) Ο.Σ.Α.Π.Υ. του δήμου Βιάννου.
Πηγή: ΑΠΕ