Frontex: Όποια χώρα και αν ήταν στη θέση της Ελλάδας θα είχε τα ίδια προβλήματα

Την άποψη ότι όποια χώρα και αν βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας και γινόταν αποδέκτης τόσο μεγάλων προσφυγικών ροών, θα αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα εκφράζει ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί υπογραμμίζοντας ότι η Frontex, που δραστηριοποιείται στα ελληνικά σύνορα εδώ και καιρό, αντιλαμβάνεται απολύτως την μέγιστη δυσκολία που υπάρχει στην φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιών συνόρων.

Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» και στον Λευτέρη Μπιντέλα, σε μια στιγμή που η Κομισιόν δια του Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνει στην Ελλάδα τρεις μήνες για να πετύχει μείωση των προσφυγικών ροών προς την κεντρική Ευρώπη αλλιώς απειλείται με έξοδο από την Σένγκεν, ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού που διαχειρίζεται τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (Frontex), Φαμπρίς Λεγκερί, παρεμβαίνει στο ζήτημα και δηλώνει ότι «οποιαδήποτε άλλη χώρα κι αν ήταν στη θέση της Ελλάδας, θα αντιμετώπιζε ακριβώς τα ίδια προβλήματα».

Ο κ. Λεγκερί παραδέχεται ότι ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, στο ερώτημα αν η Frontex εντοπίζει ευθύνες της χώρας μας απαντά ότι το Προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο θέμα. «Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολλά ελληνικά νησιά, τα οποία βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Τουρκία. Το ταξίδι είναι σύντομο, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν με βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η Frontex έχει πλήρη επίγνωση ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν δύσκολη την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Οποιαδήποτε άλλη χώρα κι αν ήταν στη θέση της Ελλάδας, θα αντιμετώπιζε ακριβώς τα ίδια προβλήματα», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Frontex.

Ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί και επιχειρεί η Frontex, ο κ. Λεγκερί εξηγεί: «Θέλω να διευκρινίσω ότι ο ρόλος της Frontex είναι να υποστηρίξει την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Προτεραιότητά μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με τις ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετική».Επίσης αποκαλύπτει ότι στο περιθώριο της κρίσιμης συνόδου του Κολεγίου Επιτρόπων συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και του επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη του οργανισμού προς την Ελλάδα.

Επέκταση της συνεργασίας
Ο Γ. Μουζάλας απάντησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επεκτείνει τη συνεργασία με την Frontex. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι μετά το Κολέγιο Επιτρόπων, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Frontex ταξίδεψε το περασμένο Σάββατο στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με Έλληνες αξιωματούχους, ώστε να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των ροών, αλλά και για αύξηση των κοινών επιχειρήσεων, καθώς και ενίσχυση των αξιωματικών της Frontex στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις «κατηγορίες» ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών για παραβίαση των όρων της Συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής απαντά: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω τις πολιτικές δηλώσεις. Μπορώ να σας πω ότι από επιχειρησιακής πλευράς οι συνθήκες βελτιώνονται και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολύ υψηλές. Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν και προτρέπω τα κράτη ? μέλη της ΕΕ να το κατανοήσουν».

Για την προθεσμία των τριών μηνών και τις επόμενες κινήσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού φύλαξης εξωτερικών συνόρων, ο κ. Λεγκερί επισημαίνει ότι το σχέδιο υπάρχει και έχει συμφωνηθεί με τις ελληνικές Αρχές από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν υπεγράφη η έναρξη των νέων επιχειρήσεων με την ονομασία «Poseidon Rapid». «Πλέον κοιτάμε να ενισχύσουμε αυτές τις επιχειρήσεις και τον Μάρτιο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την αποτελεσματικότητά τους. Ομως, αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλες προκλήσεις.

Η μία είναι η διαδικασία επιστροφής των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη παράνομα. Η Frontex, οι ευρωπαϊκές χώρες και όλοι όσοι εμπλέκονται, πρέπει να αυξήσουμε άμεσα τις αποστολές επιστροφής των ανθρώπων αυτών στις χώρες τους ή στη χώρα ? τράνζιτ. Ωστόσο, χρειαζόμαστε πολιτική στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως με το Πακιστάν που μπλοκάρει επιστροφές υπηκόων του. Απαιτείται διπλωματική και πολιτική πίεση». Για την πρόταση της Ολλανδίας να επιστρέφουν οι μετανάστες απευθείας από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, ο γενικός διευθυντής της Frontex δηλώνει έτοιμος να το υποστηρίξει επιχειρησιακά, αν του ζητηθεί. «Μελετάμε το ολλανδικό σχέδιο και το αξιολογούμε. Εξετάζουμε τις νομικές διαστάσεις αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησής του. Μπορώ να σας πω ότι αν εγκριθεί, τότε έχουμε τις δυνατότητες να επιστρέφουμε απευθείας τους μετανάστες στην Τουρκία», εξηγεί.

Πίεση προς την Τουρκία
Ομως, ο κ. Λεγκερί στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ, από τους οποίους ζητά να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ώστε να ξεκινήσει την εφαρμογή των προγραμμάτων επανεισδοχής (readmission). Παράλληλα, αποκαλύπτει τον ρόλο της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. «Τον περασμένο Οκτώβριο σε σύνοδο των ηγετών των δυτικών βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, από την πλευρά της Ελλάδας. Αποστολή των δυνάμεών μας εκεί είναι να καταγράφουν και να ταυτοποιηθούν τυχόν μετανάστες που δεν είχαν ενταχθεί στις βάσεις δεδομένων.

Πρόσφατα η Ελλάδα ζήτησε από την Frontex να αυξήσει τις δυνάμεις της στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και το ελληνικό αίτημα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Υπάρχει μεγάλη φημολογία γύρω από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ήθελαν να επιχειρεί η Frontex από την πλευρά των Σκοπίων. Πρέπει να πω ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να επιχειρεί σε χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν συνοριακούς φύλακες από την πλευρά των Σκοπίων. Η συμβουλή μου προς αυτές τις χώρες είναι να αποστείλουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα και όχι στην πλευρά των Σκοπίων. Η Ελλάδα έχει αιτηθεί περισσότερους αξιωματικούς και πρέπει να την υποστηρίξουμε».

Πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων
«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, απασχολεί όλους το ζήτημα της ασφάλειας. Είναι πολύ κρίσιμο να αποκτήσει πρόσβαση σε βάσεις πληροφοριών η Frontex. Εχω θέσει το ζήτημα στην Κομισιόν και ελπίζω να διευθετηθεί, ενώ αναζητούμε λύση και με τις ελληνικές Aρχές», επισημαίνει ο κ. Λεγκερί.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

FrontexΚομισιόνπροσφυγικές ροέςΣένγκενσύνορα