Βρυξέλλες: «Κοινή θέση έναντι της Αθήνας»

Στην Αθήνα μεταβαίνουν οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα κύρια θέματα της πρώτης αξιολόγησης είναι το ασφαλιστικό, δηλαδή η μεταρρύθμιση των συντάξεων με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 και τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ ψηλά στην ατζέντα των θεσμών βρίσκεται και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Στη βελγική πρωτεύουσα οι θεσμοί εκτιμούν ότι τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδο, ωστόσο σε σχέση με τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης λόγω της βαρύτητας των ανοικτών θεμάτων εκτιμάται ότι θα πάρει κάποιο χρόνο.

Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προφανώς για να αλλάξει το κλίμα έναντι της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν το αποκλείουν υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει γρήγορα. Δεν μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα από την κυβέρνηση, δήλωσε χαρακτηριστικά μέσα στην εβδομάδα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ρίχνοντας στην ουσία το μπαλάκι στην Αθήνα για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Το κλίμα είναι καλό παρά τις τριβές που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης με αφορμή το προσφυγικό και την τρίμηνη διορία που θα δοθεί στη χώρα μας για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του προσφυγικού και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ούτε ως προς το περιεχόμενο, ούτε στο χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θέλοντας να βάλει τέλος σε σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ευρωπαϊκό τύπο.

Αυτό που τονίζουν σε όλους τους τόνους στις Βρυξέλλες είναι ότι οι θεσμοί θα διαμορφώσουν μια κοινή θέση έναντι της κυβέρνησης στην Αθήνα. Και το λένε αυτό γιατί είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ έχει μια σκληρότερη στάση από τους Ευρωπαίους δανειστές τόσο σε σχέση με ασφαλιστικό όσο και με τους δημοσιονομικούς στόχους. Αντίθετα, ο διεθνής οργανισμός είναι πιο κοντά στις ελληνικές επιδιώξεις στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, συζήτηση που θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Πηγή: DW

ΕΛΛΑΔΑθεσμοί