Economist: Η σειρά του Τσίπρα για «έξοδο»;

Εκρηκτικό μείγμα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με προσφυγικό, αξιολόγηση και διαμαρτυρίες για το ασφαλιστικό, γράφει το περιοδικό Economist.

Στις 24 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε μια ξεσηκωτική ομιλία στους υποστηρικτές του σε στάδιο της Αθήνας, σηματοδοτώντας τον πρώτο χρόνο του ακροαριστερού, αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Δεσμεύτηκε να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εχθρών του κόμματος και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την συνεχιζόμενη μιζέρια του ελληνικού λαού. Εν τω μεταξύ, η δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας, η ΕΡΤ, παρουσίασε μια εξάλεπτη αναδρομή στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με εικόνες του κ. Τσίπρα και ένα σπικάζ που κήρυττε ότι η κυβέρνησή του τα έβαλε με τις ελίτ, έφερε κοινωνική δικαιοσύνη, έφτιαξε την οικονομία και έκανε την Ελλάδα ένα διεθνές σύμβολο αξιοπρέπειας. Ακόμα και οι αριστεροί γούρλωσαν τα μάτια με την βαριά προπαγάνδα. Όμως αν στόχος της ομιλίας του κ. Τσίπρα και του βίντεο ήταν να τονώσουν το ηθικό, το σχέδιο αυτό γύρισε μπούμερανγκ.

Πολλοί Έλληνες εξοργίστηκαν που στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε την προσφυγική κρίση, ενισχύοντας το εντεινόμενο συναίσθημα ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Το κόμμα του έχει αποδυναμωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ερευνάται από επιτροπή της Βουλής για την «παράλειψη» να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του 2011 38 ακίνητα και 1,8 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο ελληνικός τύπος ισχυρίστηκε ότι βουλευτές και αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ διόρισαν μέλη των οικογενειών τους και φίλους στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση αποκρατικοποιεί λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα δημόσια περιουσιακά στοιχεία: μέτρα που, αν και οικονομικά λογικά, είναι βαθύτατα αντιδημοφιλή. Οι φόροι αυξάνονται και η ανεργία παραμένει στο 25% (και κοντά στο 50% για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών). Τα capital controls, περιλαμβανομένου του μέτρου της εβδομαδιαίας ανάληψης 420 ευρώ, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα έναντι του κ. Τσίπρα. Σε όλη τη χώρα οι αγρότες, οι πρώην σύμμαχοί του, κάνουν μπλόκα σε εθνικούς δρόμους με τα τρακτέρ τους.

Δικηγόροι, γιατροί, συνταξιούχοι και μηχανικοί έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι οδηγοί φορτηγών απειλούν να κάνουν το ίδιο. Εν τω μεταξύ, Έλληνες αξιωματούχοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες που εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο για να βρεθούν στις ελληνικές ακτές. Διεθνείς ΜΚΟ και εκατοντάδες εθελοντές κάνουν το μεγάλο μέρος της δύσκολης δουλειάς σε ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρο προβάδισμα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής γνωστός για τις περικοπές στο δημόσιο όταν είχε διατελέσει υπουργός. Είναι δημοφιλής, αν και η απόφασή του να αναθέσει σε ορισμένους εκκεντρικούς δεξιούς ρόλους-κλειδιά εντός του κόμματος έχει απογοητεύσει τους κεντρώους.

Μακροπρόθεσμα, η μοίρα της κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα μπορέσει να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία και να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Βραχυπρόθεσμα όμως πρέπει να πείσει τους πιστωτές της –την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ότι έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι για να διασφαλίσει την τρέχουσα συμφωνία διάσωσης ύψους 86 δις. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε τον Ιανουάριο επισκεπτόμενος ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για να τους πείσει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει της υποχρεώσεις της. Όμως αυτοί που παρακολουθούν την πορεία του προγράμματος λένε πως θα πρέπει να εγκριθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προτού αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση τον Μάρτιο. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, είπαν στον κ. Τσίπρα πως οι αυστηρές μεταρρυθμίσεις είναι το τίμημα για την όποια περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ.

Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει τις περικοπές στις συντάξεις. Οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις ανακάλυψαν πως το να επιβάλεις σκληρά αλλά απαραίτητα μέτρα είναι ένας καλός τρόπος για να σε διώξουν από την εξουσία.

Ίσως ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: euro2day.gr

Aλέξης ΤσίπραςEconomist