Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και απηύθυνε πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Ζούμε σε μια ασταθή περιοχή αλλά πιστεύω ότι είμαστε πολύ δυνατότεροι όταν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μαζί, σημείωσε από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σε συγκεκριμένα προγράμματα κοινής δράσης καθώς σχεδιάζεται η ενίσχυση ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν «την πληθώρα ευκαιριών στην Ελλάδα». Έφερε δε ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα, η τεχνολογία». Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας όπως η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου και η μεταφορά ηλεκτρισμού, καθώς και σε θέματα τεχνολογίας νερού αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων.
Προανήγγειλε ενίσχυση συνεργασίας σε ζητήματα τεχνολογίας νερού όπως η αφαλάτωση, τη φαρμακευτική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία. Στενότερες συνεργασίες θα προωθηθούν και στον τομέα του τουρισμού. Όπως είπε η Αθήνα θα διευκολύνει την αξιοποίηση από ισραηλινές επιχειρήσεις των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση της καινοτομίας αλλά και στον τουρισμό.
Ειδικότερα, για την ενέργεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι να προαχθεί η συνεργασία μέσω της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσω τερματικών στην Ελλάδα ή και πιθανή κατασκευή αγωγών. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μεταφορά ηλεκτρισμού, το «Eurasia interconnection» που θα απασχολήσει και την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο. Εξετάστηκαν οι αγωγοί αερίου αλλά και η σύνδεση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο θέμα του Κυπριακού ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δίκαιης επίλυσης.
Για το Παλαιστινιακό υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια, έτσι εξέφρασα την έντονη ανησυχία για τις βίαιες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών αλλά και ότι δεν βλέπουμε άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή πλευρά. Καθώς και το ότι η πολιτική του εποικισμού αποδυναμώνει την επανέναρξη των συνομιλιών». «Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες με μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική για να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της Μεσογείου» είπε ο Πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αποδεδειγμένα αξιόπιστο φίλο του Ισραήλ, αλλά διατηρεί και σχέσεις φιλίας με τον Παλαιστινιακό λαό και στηρίζει μία επίλυση των διαφορών μέσα από τον διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Πρωθυπουργός, το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, όπως έχουν κάνει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό.
«Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο», συμπλήρωσε. «Το πλεονέκτημά μας και το μειονέκτημά μας είναι ότι βρισκόμαστε στο αντάμωμα τριών ηπείρων», ανέφερε, και δήλωσε περήφανος για την «πολυδιάστατη», όπως τη χαρακτήρισε, ελληνική εξωτερική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στο Ιράν. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν τα αγάλματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κάνοντας λόγο για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Στα γεωστρατηγικά και το πρόβλημα της Συρίας ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ο διάλογος. Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό και τη δωρεά φαρμακευτικού υλικού από το Ισραήλ για την περίθαλψη των προσφύγων.
Νετανιάχου: «Αληθινός φίλος» η Ελλάδα
Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία του 21 αιώνα είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ζούμε σε μια ασταθή περιοχή αλλά πιστεύω ότι είμαστε πολύ δυνατότεροι όταν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μαζί, υπογράμμισε.
Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ενισχύσει την συνεργασία τους και η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει στο να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τη συνεργασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Ο ίδιος τόνισε ότι συζητείται η συνεργασία των δυο χωρών, αλλά και της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, αλλά και στους τομείς των υδάτινων πόρων, της δημόσιας ασφάλειας, των μεταφορών και του τουρισμού.
Η συνεργασία θα κάνει τις δυο χώρες να ευημερήσουν ακόμα πιο πολύ, σημείωσε.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, σημειώνοντας ότι είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία. «Αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε μια φιλία που μπορεί να αποτελέσει συμμαχία για ασφάλεια, ειρήνη και πρόοδο», σημείωσε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «αληθινό φίλο».