Σφοδρή «πρώτη» σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό

Στο «πεδίο» του ασφαλιστικού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. Αναφερόμενος στη Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός τόνισε «ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος», ενώ κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες. «Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα μπορούν να βρεθούν, τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην, προ ημερησίας, διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προκάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;». Σκληρή ήταν η απάντηση του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για την «πιο επιβλαβή κυβέρνηση» για τη χώρα μεταπολιτευτικά και κατέθεσε σειρά προτάσεων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζονται και ισοδύναμα.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθύνη και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται. «Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε. Τόνισε, επίσης, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει στους αγρότες επιπλέον ετήσια επιβάρυνση ύψους 14 ευρώ, όμως αυτό θα τους προσφέρει σύνταξη 580 ευρώ από 200 που λαμβάνουν σήμερα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης. «Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.  «Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια» τόνισε και συνέχισε:

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθειά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν εθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνώντες άφηναν  τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι.  Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα όμολογα, για να φτάσουμε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

«Με εμάς ή με το ΔΝΤ;»

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε: «Θέτω ευθέως το ερώτημα προς όλες τις δυνάμεις, κυρίως σε όσους είχαν ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμεία, δημιουργήσατε μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από δημαγωγία έχετε πρόταση. […] Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων. Περιμένω απαντήσεις συγκεκριμένες».

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει:

-Ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας, είμαστε σε ανοικτό διάλογο για βελτιωτικές παρεμβάσεις» είπε.

«Δεν κόβουμε άλλο τις συντάξεις»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς αυτές «αποτελούν ίσως αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι πυρηνική οικογένεια που συγκράτησε την αποσάρθρωση της κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι’ αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κρίση του ασφαλιστικού εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει, ό,τι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια».

Και κατέληξε: «Καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης».

Μητσοτάκης: Το ασφαλιστικό σας σχέδιο σκοτώνει την παραγωγική Ελλάδα

Την εφαρμογή της ρήτρας ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που πήραν αύξηση πριν από ένα μήνα, πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. «Να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνετε είναι σωστή, αλλά γιατί μας το εμφανίζετε ως δικό σας; Αφού υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.«Η ενοποίηση των Ταμείων από 133 σε 13 ήταν νομοσχέδιο με δική μας σφραγίδα. Καταθέτω αναλογιστική μελέτη, με αιγίδα του Ecofin που επιβεβαιώσει ότι το σύστημα μας το 2014, εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060. Αναρωτιέστε γιατί οι αγρότες δεν συνομιλούν μαζί σας.Μήπως να πάτε εσείς να τους συναντήσετε, όπως πέρυσι όταν ανεβαίνατε στα τρακτέρ;»

«Tο σχέδιό σας για το ασφαλιστικό σκοτώνει την παραγωγική Ελλάδα. Τιμωρεί την σκληρή δουλειά. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας, θα συνεχίσουμε να εφράζουμε τη δημιουργική Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

  • τη δημιουργία τριών Ταμείων, όπως είχε συμφωνηθεί. «Επιμένουμε στην πρόταση αυτή. Θεωρούμε λάθος το ένα Ταμείο και ότι θα προκαλέσει διαχειριστικό κομφούζιο», είπε.
  • χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
  • αξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις
  • εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
  • και εφόσον είναι απαραίτητο, περικοπή της κρατικής ενίσχυσης στα ευγενή ταμεία.

«Αυτά όμως δεν αρκούν και χρειάζονται ισοδύναμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η κοινωνία δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για να αυξηθεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για την ακύρωση των αυξήσεων στο Δημόσιο και των διορισμών. Δώσατε αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους και πρωτίστως σ’ αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία. Σας καλώ να τις πάρετε πίσω».

«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να εξοικονομήσετε πόρους. Το αντέχετε; Γνωρίζω ότι θα μου πείτε πως «και εσείς τα ίδια κάνατε». Αλλά αυτή η εξομοίωση είναι η ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου της Ν.Δ.

Ασκώντας κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέβη ένα ενδιαφέρον περιστατικό. «Μεταθέτετε την λύση του προβλήματος για το 2019. Το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι τότε δεν θα είστε στην κυβέρνηση», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Και ο πρωθυπουργός του έκανε ένα νεύμα σαν να του έλεγε «και μετά»…

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε θετικά για την μεταρρύθμιση Γιαννίτση που προωθήθηκε ανεπιτυχώς την περίοδο Σημίτη. Χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση του Τάσου Γιαννίτση για «συλλογική αναγνώριση των λαθών» επισημαίνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είστε οι πρώτοι που αρνηθήκατε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού των λαθών» και υπενθυμίζοντας ότι «η τότε ηγεσία του Συνασπισμού ήταν η πρώτη που διαμαρτυρήθηκε στην μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν θα αρνηθώ ότι και η δική μας παράταξη δεν βοήθησε. Αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις της ΝΔ όπως ο νόμος Σιούφα και Πετραλιά».

«Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Οδηγήσατε την χώρα στα όρια της εξόδου από την Ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία, υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Και σ’ αυτή την συγκυρία επιλέξατε να κάνετε μία κομματική φιέστα. Αυτό δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πρόκληση

Αυτό που σας χρεώνουν είναι ότι κοροϊδεύετε συστηματικά τους πολίτες. Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Ή μήπως τότε το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο;», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να ζητήσετε συγγνώμη, επιλέξατε να πάτε σε διχασμό. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος,. Μας πάτε πολύ πίσω».

«Το δίλημμα είναι άλλο ανάμεσα στο λαϊκισμό και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση για το ασφαλιστικό. Πρώτα όμως να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική που πρέπει. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις δεν είδαν το πρόβλημα».

Πηγές: in.gr, naftemporiki.gr, skai.gr

Aλέξης ΤσίπραςKυριάκος ΜητσοτάκηςΑσφαλιστικόΒουλή