«Δεν τίθεται θέμα αποβολής από τη Σένγκεν» απαντούν Αβραμόπουλος - Κομισιόν στην Monde

«Δεν μιλάμε για αναστολή της Σένγκεν ούτε για αποκλεισμό. Να εφαρμόσουμε τους κανόνες, να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα», δηλώνει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος – απαντώντας μέσω twitter σε νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde για το θέμα- σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις πληροφορίες που δημοσιεύονται για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Σε κατηγορηματική διάψευση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος προχώρησε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτρό. Η εκπρόσωπος χαρακτηρίζει το εν λόγω άρθρο ως «λανθασμένο» και «απλουστευτικό» και διαμηνύει εκ νέου: «Η Ελλάδα δεν θα αποκλειστεί από την Σένγκεν» .

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν να εξετάσει τις πιθανές βάσεις ενεργοποίησης του άρθρου 26 της Συνθήκης, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για περίοδο έως και 2 έτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, η διαδικασία αυτή ανοίγει κατ’ ουσίαν τον δρόμο για να τεθεί η Ελλάδα εκτός Σένγκεν, εξαιτίας της αδυναμίας της να διεξάγει αποτελεσματικούς ελέγχους έναντι των προσφυγικών ροών στα σύνορά της, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πρόκειται να εξετάσουν την Τετάρτη την «έξωση» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει  την Τετάρτη ένα σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς στην πράξη θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας μας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών, ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για μία «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία», τονίζει η «Le Monde».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία προβλέπει:

Αρχικά μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν, από την Κομισιόν. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα θα έχει κατόπιν τούτου περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Αν μετά την εκπνοή αυτής της περιόδου κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

Σημειώνεται ότι στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Όπως τονίζεται, στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Η στρατηγική αυτή «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγές: skai.gr, imerisia.gr

Le MondeΑβραμόπουλοςΕΛΛΑΔΑΚομισιόνΣένγκεν