Ασφαλιστικό και αγροτικό οι δύο "σκόπελοι" της κυβέρνησης

Με δύο τεράστιους σκοπέλους, του ασφαλιστικού και των αγροτικών κινητοποιήσεων, βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, δίνοντας μάχη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε δήλωσή του στη Huffington Post ότι αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για ανάκαμψη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι πήγε τη χώρα δύο χρόνια πίσω. Σε αυτό το κλίμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προειδοποίησε πως εάν δεν περάσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για περικοπές συντάξεων.

Μήνυμα σε δύο μέτωπα, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, στέλνει ο Πρωθυπουργός με τη δήλωσή του στη στη Huffington Post, προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που είχαν γίνει και στο παρελθόν, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση. “Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος. Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας. Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Εστίασε μάλιστα και στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, οι οποίες, όπως τόνισε, ενδέχεται να αποτελέσουν αφορμή για απαράδεκτες καθυστερήσεις που θα ακυρώσουν τη μεγάλη ευκαιρία για Grecovery.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του σε ειδική έκδοση στον Εconomist βλέπει ως μόνη αισιόδοξη προοπτική για τη χώρα την κατάρρευση μεσοπρόθεσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για διερεύνηση σε βάθος του τι ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι του 2015 που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας οδήγησε σε δυο χρόνια ύφεσης ακριβώς τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να δρέψουμε τους καρπούς της δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής, που με κόπο και θυσίες υπέστη ο ελληνικός λαός. Το στατικό μέγεθος της εκτιμώμενης ζημιάς από την κυβέρνηση αποτιμάται συνεπώς αθροιστικά σε περίπου 7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των δανειστών, οι οποίοι ζητούν σκληρότερες μεταρρυθμίσεις στο θέμα του ασφαλιστικού και των αγροτών κι ελεύθερων επαγγελματιών, που ζητούν απόσυρση των προτάσεων Κατρούγκαλου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως υποστήριξε μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega πως εάν δεν ψηφιστούν οι κυβερνητικές προτάσεις, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων.

“Η προσπάθεια είναι αυτό το 1,8 δισ. ευρώ να μπει με άλλους τρόπους στο ασφαλιστικό σύστημα και όχι με το κόψιμο συντάξεων”, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Υπογράμμισε, πως το ΔΝΤ ζητάει μείωση των συντάξεων, σημειώνοντας πως η άποψή του “είναι πάντα σκληρότερη και ακραία νεοφιλελεύθερη ότι αν δεν δούμε απόλυτη μείωση των συντάξεων δεν θα συζητήσουμε. Υπάρχει μια διαφορετική άποψη των ευρωπαίων για το κοινωνικό κράτος και τις παροχές του και διαφορετική στο ΔΝΤ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται κοινωνία, αλλά νούμερα με έναν δικό του τρόπο. Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν ποτέ εύκολες”.

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, αρνητικές είναι οι διαθέσεις των πολιτών αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αφού το 73,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 12% απαντά στη σωστή.

Aλέξης ΤσίπραςKυριάκος ΜητσοτάκηςαγρότεςΑσφαλιστικόΓεροβασίληδημοσκόπησηΠΑΜΑΚ