Με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τη θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εγκρίθηκε από τη Βουλή η επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή χθες Δευτέρα η κυβέρνηση, με την οποία αυξάνονται τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου από επτά σε εννέα. Επί 270 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 165, κατά ψήφισαν 86 και «παρών» δήλωσαν 19.
Η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η ΝΔ, προξένησε αίσθηση, αναφέρει το skai.gr, καθώς κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κόμμα διαφωνεί με την προωθούμενη αλλαγή στην παρούσα φάση, λόγω της απουσίας συναίνεσης. Μάλιστα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και την κατάθεσή της με τις αρμόζουσες διαδικασίες όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ώριμες, ενώ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου της πλειοψηφίας του ΕΣΡ.
Στη σκληρή γραμμή του «Όχι» επέμεινε η Νέα Δημοκρατία, με κύκλους της Λεωφόρου Συγγρού να σημειώνουν ενόψει της κρίσιμης Διάσκεψης των Προέδρων ότι «εμμένουμε στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ».
Υπενθυμίζεται ότι πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε δηλώσει στο περιστύλιο ότι εάν η Νέα Δημοκρατία συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, τότε η απόφαση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα ληφθεί από τη Βουλή, σε διαφορετική περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει η διαδικασία της αδειοδότησης.
Την τροπολογία καταψήφισε επίσης Το Ποτάμι, ενώ κατά τάχθηκε τελικά και η Ένωση Κεντρώων κάνοντας στροφή 180 μοιρών, αφού χθες θετική γνώμη είχε εκφράσει ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Καβαδέλλας. Ο αρχηγός του κόμματος Βασίλης Λεβέντης έχει δηλώσει ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, στάση με την οποία διαφωνεί κάθετα.
«Παρών» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.