Το προσφυγικό, η οικονομική κρίση, αλλά και η πορεία της εμβάθυνσης της Ε.Ε. βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησε που είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Οι δύο άντρες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Βέμπερ, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την ανάληψη της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας που, όπως ανέφερε, σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας εποχής.
Μητσοτάκης και Βέμπερ συζήτησαν, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχαν, θέματα άμεσης προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το προσφυγικό, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον κ. Βέμπερ ότι προσβλέπει σε παραγωγική συνεργασία με το Ε.Λ.Κ. «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας». Αυτό άλλωστε, σημείωσε, θα επιβεβαιωθεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. στις Βρυξέλλες, στις 18 Φεβρουαρίου.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και θα είναι δραστήρια παρούσα, όχι μόνο στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η ισχυρή σχέση ΝΔ-ΕΛΚ έχει ακλόνητα θεμέλια: «την πίστη και το ενδιαφέρον για την Ε.Ε., τις κοινές αξίες και αρχές και βεβαίως την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό».
Συγκεκριμένα, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τον καίριο ευρωπαϊκό ρόλο, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δεδομένου του δυσβάσταχτου βάρους που επωμίζεται, το αδιαπραγμάτευτο της διατήρησης της Ζώνης Σένγκεν, καθώς και την πιεστική ανάγκη να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Τουρκίας για τον περιορισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.
Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και με την ενεργό, παραγωγική συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων.