“Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν βάζουμε κάποια προθεσμία για το πότε πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για μας προτεραιότητα είναι να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” σημειώνει ο Λετονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” και στην Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση “όπου οι ελληνικές αρχές έχουν μια περιεκτική πρόταση, πρέπει να θέσουν σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να βρουν τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 – 2018”.
Για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι “επαφίεται τους πιστωτές και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη να το αποφασίσουν”.
“Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουμε με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι στο πρόγραμμα και με χρηματοδότηση. Άλλωστε το ΔΝΤ είναι στενά αναμεμειγμένο στις συζητήσεις όσον αφορά την πολιτική αλλά και τις προϋποθέσεις της αξιολόγησης”.
Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ “περιμένει την ελάφρυνση του χρέους πριν συμφωνήσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, και τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν ότι θα συζητήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης”.
“Αν υπάρχει μια ξεκάθαρη πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Το βλέπω περισσότερο ως τεχνικό πρόβλημα και δεν το βλέπω να παίρνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, είμαι αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα”.
Καλούμενος να σχολιάσει τις εξελίξεις στις Σκουριές, χωρίς να κατανομαστεί η εταιρεία, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι “υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα”.
“Υπάρχει ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές – πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον”.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Κομισιόν “δεν παρεμβαίνει” σε τέτοια ζητήματα.
Πηγή: kathimerini.gr