Θα ψηφιστούν από την Κ.Ο. οι προτάσεις για το ασφαλιστικό

Την διαβεβαίωση ότι “οι επιλογές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση” για το ασφαλιστικό θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία εξέφρασε σήμερα το πρωί στο Mega ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Υπεραμυνόμενος της προσέγγισης της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό ανέφερε ότι ότι έχει επιλεγεί αντί να συζητηθεί “αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό θέμα”, να γίνει μια βαθιά τομή στο σύστημα με μεσοπρόθεσμη προοπτική και πρόσθεσε ότι “αντί να συζητήσουμε το ασφαλιστικό υπό το βάρος της δέσμευσης που υπάρχει στο πρόγραμμα να περιοριστούν κατά 1,8 δισ. το 2017 και το 2018, το αντιμετωπίζει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον να μην υπάρξουν περικοπές και να υπάρξει και αύξηση των εισροών στο σύστημα και δεύτερον να κάνουμε μια βαθύτερη, μονιμότερη και πιο διαρκή μεταρρύθμιση. Αυτές τις επιλογές έκανε η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου σωστά. Δίνει βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα”. Επισήμανε ακόμη ότι “υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο έχουν εξομαλυνθεί όλες οι πιθανές αδικίες”, ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις περικοπές “σε κάποια πολύ υψηλά ρετιρέ”.

Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρους στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού που είχε πέσει στο τραπέζι ως πρόταση, ανέφερε ότι “με τους υπολογισμούς που γίνονται δεν θα χρειαστεί” ενώ σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση έχει μια συμπαγή θέση” και “έχει δείξει ότι μπορεί να κλείνει τους κύκλους με αξιόπιστο τρόπο”.

Για τη δήλωση Αθανασίου

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Αθανασίου, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τους κ.κ. Σημίτη και Γιαννίτση για την ασφαλιστική αλλαγή που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι “η συζήτηση για ασφαλιστικό πραγματικά έχει μια ιστορικότητα για όσους το παρακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη ή όχι, πάντως έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα”.

Για τα “κόκκινα” δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλείται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να συμπληρώσει τη νομοθεσία και να προστατέψει την πρώτη κατοικία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια και εκτίμησε ότι μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα διατηρηθεί “ο υψηλότατος βαθμός προστασίας”.

“Κόκκινη” γραμμή της κυβέρνησης είναι, όπως δήλωσε, “να αποφευχθεί η λύση της αγοράς για την πρώτη κατοικία, για τον κύριο όγκο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τις κύριες κατηγορίες καταναλωτικών δανείων”. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αφετηρία της πλευράς των δανειστών είναι “να δοθούν λύσεις αγοραίες και στο θέμα αυτό” και κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει, όπως και στο παρελθόν, συμβιβαστική λύση, που θα είναι θεμιτή.

Για τη δήλωση Ντάισελμπλουμ

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν μήνες για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως “απλώς υπογραμμίζει ότι είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση” και ότι “πιθανώς να χρειαστεί λίγο παραπάνω” από τον προγραμματισμένο χρόνο των 10 ημερών.

“Πρέπει να έχουμε όλη συναίσθηση ότι με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται περίπου το 70% της συμφωνίας του Ιουλίου”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “μέχρι στιγμής έχει πετύχει η κυβέρνηση, έχει δείξει ότι προχωράει ολοκληρώνει”. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι το επόμενο βήμα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, είναι η συζήτηση για το χρέος, κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα για έκτακτα μέτρα, αλλά και ότι “δεν ισχύει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό”, καθώς η ύφεση το 2015 είναι μικρότερη και τα δημόσια έσοδα είναι υψηλότερα.

Για τη φορολογία των επιχειρήσεων

“Εμείς ούτε υποσχεθήκαμε ούτε θα εφαρμόσουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, το μοντέλο της Βουλγαρίας ή της Ιρλανδίας”, τόνισε ο κ. Σταθάκης για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε, ακολουθεί το μοντέλο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και προσπαθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων να ακολουθεί το μοντέλο της Γαλλίας, της Ιταλίας κλπ.

“Εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα έρθει από επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι αυτές που προσπαθεί να προσεγγίσει η Βουλγαρία που εδράζονται σε χαμηλό μισθολογικό κόστος και φοροαπαλλαγές τέτοιου τύπου”, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και όχι μειωμένοι συντελεστές.

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, στα “ΝΕΑ”, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αριστερά πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αυτό που εκφράζει καλύτερα την προσέγγιση της κυβέρνησης είναι το υπό ίδρυση Ταμείο, το οποίο υπάρχει στη συμφωνία του καλοκαιριού και στο οποίο θα περάσουν οι δημόσιες επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ιδιωτικοποίησης και εξήγησε ότι
“η φιλοσοφία του Ταμείου δεν είναι απορριπτική 100% για πιθανή ιδιωτικοοποίηση είναι όμως 100% υπέρ του να χτίζουμε τις αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων, να χτίζουμε και με μικτά σχήματα και με άλλους τρόπους”.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την ανάγκη ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σοκ με πολλές επενδύσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όλοι έχουμε αναγνωρίσει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό επενδύσεων” και μίλησε για επενδύσεις της τάξης των 70-80 δισ. την επόμενη πενταετία.

Για το διορισμό του συζύγου της Χαράς Καφαντάρη

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό του συζύγου της Χαράς Καφαντάρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων) δήλωσε ότι δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα, ωστόσο τόνισε ότι επί της αρχής όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

ΑσφαλιστικόΓ.Σταθάκης