Στις 18.00 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο του Υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό, οι οποίοι φαίνεται ότι διατυπώνουν επιπλέον απαιτήσεις.
Ο Υπουργός Εργασίας ξεκίνησε τις συναντήσεις με τον μεταβατικό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, στο γραφείο του στη Βουλή, λίγο πριν τις 11:30. Μαζί με τον Γιάννη Πλακιωτάκη παρέστη και ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε χρήσιμη και επικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ότι «είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων και οποιαδήποτε αύξησης των εισφορών. Η ΝΔ θα διατυπώσει την άποψή της, αφού πρώτα μελετήσει καλά την πρόταση. Ωστόσο, από την πρόταση της κυβέρνησης φαίνεται μείωση των συντάξεων». Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «το μόνο που ψάχνει είναι μια συναίνεση στο λάθος και υιοθέτηση των δικών του απόψεων. Η ΝΔ είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης στη βάση διαλόγου και προτάσεων».
Το πάγιο αίτημα της Ένωσης Κεντρώων για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης επανέλαβε ο Βασίλης Λεβέντης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως ο υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και αναρωτήθηκε ο ίδιος πώς μπορεί να συμβεί αυτό.
Εκτίμησε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πειράξει «τους βολεμένους», όσους δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις ύψους χιλιάδων ευρώ. Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος σε μία σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως «εθνικό θέμα» και ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Μετά τον κ. Λεβέντη, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον κ. Αμυρά από το «Ποτάμι» την ώρα που ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γ. Κατρούγκαλο, καθώς όπως σχολίασε, σε ανάρτησή του στο Facebook «Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης».
Την πρόθεση του ΚΚΕ να αντιπαλέψει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο Γ.Γ. της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας το ΚΚΕ θα παλέψει ώστε να μην έρθει στη Βουλή ένα τέτοιο νομοσχέδιο και κυρίως να καταψηφιστεί. «Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση».
Να διαπραγματευτεί “σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα” για το ασφαλιστικό ώστε “να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας”, κάλεσε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ και το “μεγάλο διαπραγματευτικό ατού” που της προσφέρει λέγοντας “όχι στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας” και “ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις”.
“Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ” πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, καθώς -όπως ανέφερε- “αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ”. Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί της τελικής πρότασης της κυβέρνησης όταν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στη Βουλή.