“Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο. Αυτό θα αναβαθμίσει τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές δυνατότητές μας” σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην «Αυγή της Κυριακής».
“Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος και τιμές. Θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Προσβλέπουμε σε τροφοδοσία των σταθμών και αγωγών από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο. Η ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μας, εκφράζεται και στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας” πρόσθεσε.
Για τη σχέση της Ελλάδας με την Μέση ανατολή είπε οι χώρες της περιοχής “αποδέχονται τον ρόλο μας ως κράτους που διαμεσολαβεί και προωθεί, μακριά από τη δημοσιότητα, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μέρη με αντιθέσεις”.
Έτσι, “μπορούμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζουμε τα δίκαια των Παλαιστινίων, όπως έκανα πρόσφατα στη Βουλή. Μπορούμε και αναπτύσσουμε σχέσεις με το Ιράν λέγοντας μέσα στην Τεχεράνη ότι έχουμε καλές σχέσεις και με κράτη που εκείνοι θεωρούν ως εχθρό τους”.
Για το Κυπριακό σημείωσε ότι η λύση του “απαιτεί τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”. “Για να είναι αυτές επιτυχείς, χρειάζεται να διασφαλιστεί η επάρκεια δικαιωμάτων και ασφάλειας για όλες τις πλευρές. Να διασφαλίζεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η ορθολογική λύση των προβλημάτων που συνδέονται με το υπό διαμόρφωση θεσμικό σύστημα, την ιθαγένεια, το εδαφικό και το περιουσιακό. Ζητήματα για τα οποία τον λόγο τον έχει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Τις επιλογές, αποφάσεις και συμφωνίες που εκείνη κάνει, εμείς τις υποστηρίζουμε χωρίς ναι μεν ή αλλά. Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι νόμιμοι πληθυσμοί που ζουν σε αυτήν είναι και πρέπει να είναι οι κύριοι των συνθηκών και συμφωνιών. Κάθε άλλη συμπεριφορά θα ήταν επέμβαση από τα έξω, όπως συμβαίνει στην άλλη πλευρά”.
Πρόσθεσε ότι η Αθήνα “έχει λόγο και «βάρος» σε δύο ζητήματα”: “Η ανάγκη η κυπριακή λύση να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό δίκαιο” και το θέμα των εγγυήσεων.
“Το υπάρχον καθεστώς εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό, εκτός των αποφάσεων του ΟΗΕ τα τελευταία 50 χρόνια. Παραβιάζει δε το διεθνές δίκαιο και έχει υπονομευτεί πολλαπλώς στο παρελθόν” σημείωσε ο υπουργός χαρακτηριστικά.
Για το προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα “πληρώνει τις επιλογές τρίτων, όσων δηλαδή αποφάσισαν να κάνουν πόλεμο στη Λιβύη και τη Συρία”. “Το προσφυγικό μάς πρόσθεσε ένα ακόμα πρόβλημα μέσα στην κρίση. Πρόβλημα όχι μόνο οικονομικό, αλλά και βαθιά ανθρωπιστικό, κοινωνικό. Ένα πρόβλημα που συνδέεται ασφαλώς και με την ίδια μας την ιστορική – πολιτιστική ταυτότητα”.
Πρόσθεσε ότι “ως προς τις προσφυγικές ροές είμαστε διεθνής παίκτης με κεντρική σημασία”. “Κάποιοι, όμως, θέλουν να μας δώσουν τον μουντζούρη και να μας χρεώσουν όλες τις αρνητικές επιπτώσεις των δικών τους αδυναμιών και επιλογών. Βλέπετε, ακόμα και το πιο οργανωμένο καπιταλιστικό κράτος του κόσμου, οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να αποτρέψουν τις δεκάδων εκατομμυρίων ροές μεταναστών από τον ισπανόφωνο κόσμο στο εσωτερικό τους”.