Ο Αλ.Τσίπρας ελπίζει στην "Ευρώπη που αλλάζει"

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η εκτίμηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι πως η “Ευρώπη αλλάζει” κι ότι δεν ήταν μια απλή ελπίδα. Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική καθώς ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει για μετά τις γιορτές νέο κύκλο συναντήσεων με ηγέτες και αξιωματούχους εν όψει ασφαλιστικού, εργασιακού και τελικής ευθείας προς την αξιολόγηση.

Η ήττα των δεξιών Κοέλιο-Ραχόι στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, η «στροφή προς τα αριστερά» του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία και η σταθερή στήριξη που παρέχει στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολαντ μετά την θερινή ελληνική τρικυμία, αποδεικνύουν αυτή την αλλαγή.

Αυτή την ανάγνωση, τουλάχιστον, κάνουν οι κυβερνητικοί επιτελείς χωρίς να παραβλέπουν και την άλλη αλλαγή που επίσης εκδηλώνεται στον Βορρά, με τις νίκες των ακροδεξιών δυνάμεων όπως φάνηκε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε σε Γαλλία και Πολωνία ή την έξαρση εθνικιστικών-ξενοφοβικών δυνάμεων όπως στην Ουγγαρία, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Το στοιχείο ωστόσο που αναδεικνύουν ως καθοριστικό είναι ότι οι χώρες του Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) αντιπροσωπεύουν τις τρεις πρώτες οικονομίες της ΕΕ μετά την Γερμανία. Που σημαίνει ότι η απομάκρυνσή τους από την επιρροή του Βερολίνου θα καθορίσει «τη μάχη της Ευρώπης».

Το ξέσπασμα του Ρέντσι

Το παράδειγμα που αναφέρουν είναι ενδεικτικό της μεγάλης αγωνίας που προκαλεί στο Μαξίμου η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, αφού από την έκβασή της θα εξαρτηθεί τόσο η «τύχη» της κυβέρνησης όσο και η νοτιοευρωπαϊκή αντοχή στην αντι-λιτότητα στροφή που φαίνεται να ξεκινά: Σε Ελλάδα και Πορτογαλία οι εργασιακές αλλαγές επεβλήθησαν από την τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), σε Ιταλία και Ισπανία από την ΕΚΤ ενώ σε Γερμανία-Γαλλία μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Οι πολίτες απαντούν αναλόγως όπου γίνονται εκλογές», σημειώνουν, παραπέμποντας στο «ξέσπασμα Ρέντσι» προς το Βερολίνο πριν από μία εβδομάδα: «Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στον φίλο μου τον Μαριάνο, αλλά γνωρίζω ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συμμάχων στην πολιτική της αυστηρότητας χωρίς ανάπτυξη έχασαν τις δουλειές τους. Αυτό συνέβη στην Αθήνα, στη Λισαβώνα, στην Ουγγαρία, θα δούμε τις θα συμβεί και στην Μαδρίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός Πρωθυπουργός την επομένη των ισπανικών εκλογών, που «έβγαλαν» απώλεια της αυτοδυναμίας για τον Μαριάνο Ραχόι.

«Δείτε τους Σοσιαλιστές»

Επιπλέον, η άρνηση των Ισπανών Σοσιαλιστών να συμπράξουν με τον Ραχόι για «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» (και συνομιλούν με τους Podemos), όπως ακριβώς έπραξαν οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές που δεν υπέκυψαν στα κελεύσματα του Κοέλιο, αλλά είτε συνεργάσθηκαν με τον δικό τους «ΣΥΡΙΖΑ» (το Μπλόκο), σηματοδοτεί – κατά τους κυβερνητικούς επιτελείς – την κεντροαριστερή συμμαχία κατά της λιτότητας.

Που «ουδείς αποκλείει να έχει επίδραση στις εγχώριες ομόλογες δυνάμεις» ή έστω σε τμήματα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, όπως αναφέρουν.

Εν προκειμένω, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κλείσιμο της πολύμηνης εκκρεμότητας στη ΝΔ, με την εκλογή νέου προέδρου της, «θα θέσει σε άλλη βάση της οριζόντιες και …διαγώνιες συζητήσεις που ήδη γίνονται», καθώς «ούτε εμείς πέσαμε όπως περίμεναν ούτε η ΝΔ διαλύεται»…

Νέος κύκλος συναντήσεων Τσίπρα

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα έχουν οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Αμέσως μετά τις γιορτές ο κ.Τσίπρας σχεδιάζει νέο κύκλο κατ΄ιδίαν επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για το ασφαλιστικό, την (μη) παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

«Όταν εκλεγήκαμε τον Ιανουάριο είχαμε απέναντί μας όλους τους ηγέτες και … όλο το Eurogroup. Τώρα δεν θα είμαστε μόνοι», η επωδός. Η παραδοχή των λαθών από την πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα (από τον ίδιον τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνεντεύξεις τους) μόνο τυχαία δεν είναι, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες.

αλλαγήεκτίμησηΕυρώπηΜαξίμου