Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 23.00.
Τη διαφωνία του για το Σύμφωνο επανέλαβε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο με το άρθρο 21 του Συντάγματος, ενώ εναντίον τάχθηκαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων.
Η ΝΔ διά του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει εφόσον δεν αποσαφηνιστούν τα τρία ζητήματα που για το κόμμα του είναι «κόκκινο πανί»: ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια. Από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα». «Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις. Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων», τόνισε η βουλευτής. Η ΝΔ έχει καταστήσει γνωστό ότι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Την ονομαστική ψηφοφορία έχουν ζητήσει η Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, όπως ανέφερε, να καταστεί σαφές ποιοι στηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν με την ομιλία του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες. Σε αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Λαγός είπε πως «είστε προκατειλημμένοι και μισείτε τους Έλληνες», γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά. «Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό. » Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε από το βήμα, προκαλώντας την αντίδραση της Βασιλικής Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης ώστε να ξεκαθαριστεί ότι περιλαμβάνει φορολογικά και άλλα δικαιώματα δημοσίου δικαίου, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής. Για άλλη μια φορά ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι στο άρθρο 12 διασφαλίζεται με ρητή διατύπωση ότι δεν αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης υιοθεσία ή τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.
Η νομοτεχνική διατύπωση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης περιλαμβάνει την ανάλογη εφαρμογή διατάξεων που αφορούν συζύγους και στα μέρη του συμφώνου για κάθε αξίωση μεταξύ τους, καθώς και για κάθε αξίωση, παροχή ή προνόμιο των μερών τόσο έναντι τρίτων (π.χ. έναντι του εργοδότη) όσο και έναντι του Δημοσίου (π.χ. συνυπηρέτηση, φορολογικά δικαιώματα κ.τ.λ). Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει όχι απλώς δικαιώματα φορολογικού δικαίου αλλά και δημοσιοϋπαλληλικού, συνταξιοδοτικού κ.ο.κ.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την παρά φύση ασέλγεια, τονίζοντας ότι «η κατάργηση της δεν αφήνει κανένα κενό αξιοποίνου» καθώς, όπως είπε, καλύπτεται ποινικά από άλλα άρθρα όπως αυτά που αφορούν αποπλάνηση ανηλίκων, μαστροπία και πορνογραφία.
Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επανάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, επικαλούμενος φράση του Κινέζου ηγέτη Τσου Εν Λάι και απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους επικριτές του Συμφώνου.
«Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να στιγματίζει μια σεξουαλική προτίμηση, δεν μπορεί να πει ότι μια μερίδα συμπολιτών μας είναι διαφορετικοί, έχουν διαφορετικά δικαιώματα. Ο ρατσισμός που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας εν μέρει είναι γιατί εκ των προτέρων το κράτος τους έχει στιγματίσει. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτό, το ελληνικό κράτος να είναι φιλελεύθερο, να μην στιγματίζει και να εμβαθύνει στα ατομικά δικαιώματα», τόνισε.
Πηγές: naftemporiki.gr, in.gr