Το βασικό λάθος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν κάναμε αρκετά στο θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής ώστε να δείξουμε ότι εννοούμε όσα λέμε, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ντοκιμαντέρ «thisIsACoup», του Paul Meison. Θα έπρεπε να έχουμε συζητήσει αρκετά το παράλληλο πρόγραμμα.
«Στις διαπραγματεύσεις μπορείτε να πείτε ότι πήγαμε καλά ή όχι καλά αλλά στο τέλος ο κόσμος ξέρει ότι οι αντίπαλοί μας δεν συζητούσαν για οικονομικά και τον καλύτερο τρόπο να βγούμε από την κρίση. Ηθελαν ήττα ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν νικούσε θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Γι’ αυτό λέω ο κόσμος να είναι ανεκτικός με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί έδωσε μια μάχη για τους άλλους».
Οι άνθρωποι που κριτικάρουν πρέπει να εμπλακούν στην πολιτική υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «θα ήμουν ευτυχής» αν υπάρχουν διαδηλώσεις κατά του προγράμματος λιτότητας αλλά και αν υπάρχουν προτάσεις, τόνισε ο κ.Τσακαλώτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euro2day. Το πώς θα συνεχιστεί το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι δυναμικό. «Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι απλά για να εκτελέσει τη συμφωνία ή να συζητά μόνο πόσο διαφωνεί. Πρέπει να υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα. Θα δώσεις μάχες, σημειώνει, θα κερδίσεις κάποιες θα χάσεις κάποιες άλλες. Θα μάθεις, τόσο από τις νίκες όσο και από τις ίδιες τις μάχες και τις ήττες.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η αριστερά πρέπει να έχει απαντήσεις για το πώς διοικείς το δημόσιο τομέα, ποιος είναι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα. «Όλοι ήξεραν ότι η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα γίνονταν δεκτή με ανοικτές αγκάλες», τόνισε. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το τρίτο μνημόνιο. Κάναμε ένα τακτικό συμβιβασμό και το βασικό είναι αν μπορούμε να τον εντάξουμε σε μια πιο ριζοσπαστική πολιτική.
«Κατά τη γνώμη μου αυτή η απάντηση πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν παραμείνουμε η μόνη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3-4 χρόνια δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί δεν θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα Ευρώπη και μια ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις».
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το να βγούμε από το ευρώ δεν θα ήταν πολύ αποτελεσματική πολιτική γιατί τελικά ήταν μέρος του σχεδίου των πιστωτών από την πρώτη στιγμή, οπότε «όταν η στρατηγική σου είναι κάτι που οι άλλοι ήθελαν έτσι και αλλιώς δεν είναι πολύ αποτελεσματική. Ένα μέρος των ελίτ ήθελαν την Ελλάδα εκτός του ευρώ».
Ένα Grexit θα επηρέαζε τους φτωχότερους, αυτούς που είχαν 1.000 – 2.000 ευρώ στις τράπεζες και αυτό είναι κάτι που μια αριστερή κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει ελαφρά την καρδία.
Αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν περίοδο στασιμότητας. Θα έχουμε μια ακόμα «διαβολική δεκαετία». Ακόμα και δεξιοί οικονομολόγοι λένε ότι δεν μπορείς να έχεις νομισματική ένωση αν δεν αντιμετωπίσεις το θέμα του χρέους, κατέληξε.