Σκουρλέτης: «Θα χάσουμε την μπάλα αν ο κόσμος πιστέψει ότι συνεχίζουμε την πολιτική των προηγούμενων»

«Μπορεί η διαπραγμάτευση που γίνεται να μη χαρακτηρίζεται από τη ρητορική της σύγκρουσης, εντούτοις είναι πάρα πολύ σκληρή και δύσκολη, τουλάχιστον στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων» εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε στη στόχευσή μας το πώς όσο το δυνατό γρηγορότερα θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών». «Θα χάσουμε τη μπάλα, εάν στον κόσμο εμπεδωθεί μια συνείδηση ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζουμε τώρα είναι η συνέχεια με τις προηγούμενες και δεν είναι ένα αναγκαίο βήμα, το οποίο εντάσσεται όμως σε διαφορετική πορεία και προοπτική».

«Ενώ αυτή τη στιγμή εξακολουθεί η κοινωνία να μας ανέχεται, μας ακολουθεί, μας εμπιστεύεται, δεν έχει διαταραχθεί η σχέση μας με την κοινωνία και κυρίως μ’ αυτά τα κομμάτια που συνιστούν την κοινωνική συμμαχία που μας έφερε στην εξουσία, θεωρώ ότι, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να ανατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη. Και όχι από κάποια θέματα που μπορεί κανείς να το περιμένει, όταν είμαστε, πχ, αναγκασμένοι να πάρουμε σκληρά μέτρα, αλλά από μια υπόθεση όπως αυτή του καστανά. Είναι τέτοια η κατάσταση που ζούμε. Άρα, πρέπει το ήθος μας, η καθημερινότητά μας, ο τρόπος που μιλάμε, το ύφος μας, να πείθουν τον κόσμο ότι “αυτοί είναι διαφορετικοί και έχουν και άλλα στο μυαλό τους”. Αυτό το στοίχημα έως τώρα το έχουμε κερδίσει, αλλά είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται καθημερινά. Ανοίγει το πρωί και κλείνει το βράδυ. Την ίδια στιγμή τα MME, εχθρικά, μας ακούν και μας βλέπουν, ενώ ταυτόχρονα δεν προβάλλουν το έργο μας».

«Είμαστε, όντως, πολύ λιγότερο προετοιμασμένοι απ ό, τι νομίζαμε και φυσικά απ ό, τι χρειαζόταν. Φάνηκαν διάφορες αδυναμίες. Μην ξεχνάμε, όμως, τι προετοιμασία κάνει ένα κόμμα που μέχρι το 2012 αλλά και μετά λειτουργούσε ως ένα κόμμα του 4%, του 5%, του 6%. Καλπάζαμε προς την κυβέρνηση, αλλά ο βαθμός προετοιμασίας πήγαινε με άλλους ρυθμούς» σημειώνει επίσης ο Π. Σκουρλέτης.

Για το ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι «δώσαμε μια λύση που ήταν στον αντίποδα της ήδη δρομολογημένης, με ψηφισμένο νόμο, λύση ιδιωτικοποίησης κατά 66%. Παρά το ότι οι θεσμοί επέμεναν μετ’ επιτάσεως στη λογική της ιδιωτικοποίησης. Διαφυλάξαμε τη ΔΕΗ εξασφαλίζοντας την αποζημίωση της, διότι δεν πρέπει να υποστεί ζημιά από αυτή την ιδιοκτησιακή απόσχιση, κατοχυρώσαμε το μάνατζμεντ να είναι στο Δημόσιο».

Για τις διακοπές ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών είπε ότι «όταν άρχισαν να αποστέλλονται εντολές αποκοπών, συναντήθηκα με τη διοίκηση της ΔΕΗ να ρωτήσω ποια είναι η πολιτική της. Διότι, υπάρχει όντως, μια δύσκολη πραγματικότητα: χρωστάνε 2 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ, άρα αντιλαμβάνομαι την ανάγκη, ότι για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, πρέπει να επιχειρήσει να περιορίσει αυτό το φαινόμενο. Τόσο μεγάλα ποσά δεν προκύπτουν μόνο από τα οικιακά τιμολόγια, αλλά και από δήμους, μεγάλες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ. Τα στοιχεία, όντως, λένε ότι από το 2013 και μετά υπάρχει μία μείωση των αποκοπών – συνέβαλε και το κίνημα σ’ αυτό το θέμα – αλλά η διόγκωση των οφειλών δεν είναι μόνο από την ανέχεια και την κρίση, αλλά και από τη στάση όσων λένε «αυτή την πληρωμή μπορώ να την αναβάλω». Οπότε, έπρεπε να το δούμε αυτό το ζήτημα.

Το πλαίσιο, που η ίδια η ΔΕΗ, η νέα Διοίκηση, είχε ορίσει για να προβεί σε διακοπή ρεύματος ήταν το εξής: δύο μήνες απλήρωτος λογαριασμός και 1.000 ευρώ χρέος, κοινωνικό τιμολόγιο δεν κόβεται, ρύθμιση σε 30 δόσεις, 10% προκαταβολή κτλ. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η πολιτική που εφαρμοζόταν δεν ήταν, πάντα, στο πλαίσιό της. Έτσι, βγήκε και η διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΗ, αν και παρέλειπε τον όρο των 1.000 ευρώ. Το παρακολουθούμε το πρόβλημα από το υπουργείο, έχει μετριασθεί, μάλλον, και αν χρειασθεί θα παρέμβουμε και θα ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιεί την απόφασή της για όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις, παντού».

Για τους αγωγούς σημείωσε ότι το ρωσοτουρικό σχέδιο λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία «μοιάζει να έχει παγώσει, αλλά η εντύπωση που αποκόμισα με το ταξίδι στη Ρωσία είναι ότι οι Ρώσοι τον θέλουν πραγματικά και αναζητούν εναλλακτικές οδούς, μέσω Βουλγαρίας κτλ. Έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, το 2016 είναι έτος Ελλάδας – Ρωσίας, έχουν αναπτυχθεί πολύ καλές σχέσεις και όχι μόνο για τα ενεργειακά ζητήματα, όπως φάνηκε και με την επίσκεψη εδώ του ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού. Άρα εμείς κινούμαστε σε μια λογική πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής».

Σκουρλέτης