Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου.
«Το ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι ψήφισε ΝΑΙ για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη γιατί, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και τους ατυχείς χειρισμούς του, ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν το Grexit» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους ενός μνημονίου που υπερψήφισε.
«
Έκλεισαν τις τράπεζες με τα capital controls και έφεραν το 3ο και επαχθέστερο μνημόνιο. Τότε απώλεσαν την πλειοψηφία στη Bουλή, οπότε η καταψήφισή του θα σήμαινε έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στους Ευρωπαίους τα 11 δισεκατομμύρια, που τα είχαμε backup για να υποστηριχθεί η χώρα στην προσπάθειά της να ξαναβγεί στις αγορές και αναγκάστηκε να πάρει λεφτά από οπουδήποτε υπήρχαν στο δημόσιο για να μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, αφυδατώνοντας έτσι τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα που οδηγούν τη χώρα σε ύφεση αντί σε ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας είπε ότι «η πίεση που ασκούμε είναι να κυβερνήσουν επιτέλους, πράγμα που ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του φαίνεται να αποφεύγουν ή να μην μπορούν να κάνουν».
«Έχω απερίφραστα δηλώσει ότι η μόνη ελπίδα να βγει η χώρα από το τέλμα είναι με κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Παιχνίδια μικροπολιτικής και οριακών πλειοψηφιών με δεκανίκια είναι αυτή τη στιγμή παιχνίδια με τη φωτιά».
Για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι αν ήταν αναλογικότερος και αντιπροσωπευτικότερος της βούλησης των πολιτών, «σήμερα – μετά τις τελευταίες εκλογές – θα είχαμε εκ των πραγμάτων μια κυβέρνηση πολύ κοντά σε αυτό που προτείνουμε – δηλαδή την εθνική συνεννόηση – και πιστεύω ότι η χώρα θα είχε ήδη μπει σε μια θετική τροχιά». «Είχαμε προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου το καλοκαίρι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε. Και από τις εξελίξεις των πρώτων μηνών, είναι φανερό ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη χώρα. Με δήθεν προσκλήσεις για συνεννόηση, που υπονομεύονται την επομένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με δημαγωγία και με αναζήτηση συνενόχων, δεν χαράσσεται εθνικό σχέδιο πλεύσης για τα μείζονα θέματα. Όπως είναι η έξοδος της χώρας από την ύφεση και την κρίση καθώς και η παραγωγική ανασυγκρότησής της».
Για την κατάσταση που επιρατεί στα Δωδεκάνησα σε σχέση με το προσφυγικό δράμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «πρώτοι εμείς είχαμε επισημάνει με ερώτησή μας στη Βουλή από τον Απρίλιο ότι η έλλειψη προετοιμασίας στα θαλάσσια σύνορα θα οδηγήσει σε αδιέξοδα εάν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους. Από τα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι από τον Οκτώβριο πέρασαν από την Ελλάδα προς την Ευρώπη 216.000 μετανάστες ενώ από την Ιταλία 8.000, καίτοι η Ιταλία καλείται να διαφυλάξει αντίστοιχα μεγάλες θαλάσσιες συνοριακές γραμμές. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του με την πολιτική και την στάση τους δεν απέτρεψαν την μαζική μεταφορά όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία. Αυτό είναι και το ασφαλέστερο για τους μετακινούμενους προσφυγικούς πληθυσμούς. Αυτό τόνισα και στην σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στην Μάλτα, όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την δημιουργία hotspots στην Ελλάδα. Είναι ευαίσθητο θέμα η υλοποίηση αυτών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για την αξιοπιστία της χώρας. Αφορά, με έναν έμμεσο τρόπο, την ασφάλεια της Ευρώπης και τη θέση μας στη Σένγκεν. Η διαφορετική μεταχείριση των προσφύγων από τους μετανάστες θα δώσει τα μηνύματα που απαιτούνται σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Όσοι δεν δικαιούνται προστασία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα transit. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιμερίζονται και στα άλλα κράτη μέλη σύμφωνα με μόνιμους μηχανισμούς μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ανάπτυξη επαρκών υποδομών για τους νεοεισερχόμενους σε όλα τα επίπεδα και τη γρήγορη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.
Έτσι δεν θα ξαναζήσουμε ζοφερές καταστάσεις και θα αποφευχθούν υπαρκτοί κίνδυνοι για τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή στα νησιά. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε. Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η Ευρώπη τώρα κινητοποιείται αλλά σίγουρα μπορούσε και μπορεί να κάνει περισσότερα. Και περιμένουμε πιο πολλά. Όμως σκέφτεται κανένας τι θα γινόταν αν καλούμασταν να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα μόνοι μας έξω από την Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Στη σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών στη Μάλτα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την κατάσταση στην Ελλάδα και ζήτησα τη στήριξή τους από όποιο πόστο βρίσκονται. Είναι αδιανόητο να πνίγονται παιδιά και ενήλικοι στο Αιγαίο, όταν γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Πρότεινα μάλιστα πρόγραμμα απευθείας μετακίνησής τους από την Τουρκία και δημιουργία δικτύου πόλεων αλληλεγγύης που θα ελαφρύνει το βάρος που καλούνται να διαχειριστούν λίγα αστικά κέντρα, βοηθώντας στην καλύτερη κατανομή των εισερχομένων. Και, για να επανέλθω στη θέση μου για τον κίνδυνο που διατρέξαμε ως χώρα το καλοκαίρι και τη σημασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπήρχε περίπτωση να λάβουμε την παραμικρή βοήθεια ή να πιέσουμε για αυτό το τεράστιο διεθνές ζήτημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε, εάν είχαμε φύγει από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;».