Την υπονόμευση της κυβέρνησης από “κύκλους” εντός και εκτός συνόρων καταγγέλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος και Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και στην Νίκη Ζορμπά.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτηρίζει “εφικτό” τον κυβερνητικό στόχο να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, δηλώνει βέβαιη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αρνείται τη “σύνδεση” προσφυγικής κρίσης-δημοσιονομικής χαλάρωσης και διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος.
Ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύεται στο capital.gr έχει ως εξής:
Κυρία υπουργέ, ανησυχεί η κυβέρνηση για την “ευστάθειά” της;
Η κυβέρνηση και σταθερή είναι, και προσηλωμένη στο έργο της. Ανησυχούν μόνο όσοι ελπίζουν σε αστάθεια.
Η εικόνα, πάντως, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ανέδιδε μάλλον “αμηχανία”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με συλλογικές διαδικασίες. Μπορεί αυτό το επίπεδο εσωτερικής δημοκρατίας να ξενίζει κάποιους, αλλά έτσι οφείλουν να λειτουργούν όλα τα κόμματα στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Από εκεί και πέρα, προχωράμε στην πορεία που χαράξαμε από την επομένη των εκλογών, με σταθερότητα, αποφασιστικότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Οι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις είναι “κόκκινη γραμμή” ή “κομβικό σημείο” όπως χαρακτηρίζει η Κ.Ε. στην απόφασή της το θέμα του Ασφαλιστικού;
Όποιον προσδιορισμό κι αν προτιμάτε, ο στόχος είναι ένας: να μη μειωθούν περαιτέρω οι κύριες συντάξεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συρρικνωθεί ακόμη και περισσότερο από 50%, μετά από διαδοχικές περικοπές που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί μας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, παρά το “μαχαίρι” στις συντάξεις, κατάφεραν να παραδώσουν ένα μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με εξαντλημένα αποθεματικά. Συνεπώς αποτελεί εθνικό στόχο η προστασία της κύριας σύνταξης και η βάση για τον σχεδιασμό της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος που ολοκληρώνουμε τις προσεχείς εβδομάδες.
Είναι σε θέση η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις;
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της κύριας σύνταξης. Ο στόχος είναι εφικτός. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βάλτις Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικές χωρίς την ανάγκη μείωσης των συντάξεων.
Θα επιδιώξετε σύνδεση του Προσφυγικού με χαλάρωση του προγράμματος;
Έχω εξηγήσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη μία ανθρωπιστική κρίση μέσα στη βαθιά οικονομική κρίση. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των δύο ζητημάτων είναι ξεχωριστή. Η αναγκαία οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από πλευράς Ε.Ε. για τη διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει για την ελληνική οικονομία. Με πολύ μεγάλο οικονομικό τίμημα, αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και ταχύτητα ένα σοβαρότατο ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτό της διαχείρισης χιλιάδων ζωών εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών. Είναι ζωτικής σημασίας να επιταχύνουν και οι εταίροι μας την τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων.
Έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit; Οι επιθέσεις σας προς τον Β. Σόιμπλε μάλλον στο αντίθετο συνηγορούν.
Η επιδίωξη του κ. Σόιμπλε να δει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης είναι γνωστή και καταφέραμε να την ανατρέψουμε το περασμένο καλοκαίρι με τεράστιο διαπραγματευτικό αγώνα και θυσίες. Όποιος φαντάζεται ακόμη Grexit, καλό θα είναι να το ξεχάσει, διότι οι υπόλοιποι εταίροι είναι πλέον πεπεισμένοι και αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει οριστικά αποφευχθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η προσπάθεια υπονόμευσης των ελληνικών προσπαθειών από διάφορους κύκλους και στο εξωτερικό, αλλά –και αυτό είναι πολύ λυπηρό– και στο εσωτερικό. Βλέποντας, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να πετυχαίνει την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος και ταυτόχρονα να ανατρέπονται σιγά σιγά οι συσχετισμοί, αντιδρούν ολοένα και πιο σπασμωδικά. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποκαλύπτουν σε όλους το πραγματικό, αντιευρωπαϊκό, εντέλει, πρόσωπό τους.
Τελικά επιθυμεί ή όχι η κυβέρνηση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεδομένης της στήριξης που παρέχει στη συζήτηση για το χρέος;
Το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα με τη μορφή τεχνικού συμβούλου. Η Ελλάδα, έχοντας επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χρειαστεί περίπου τα 20 από τα 25 δισ. της αρχικής πρόβλεψης της συμφωνίας, έχει πλέον πολύ μικρότερες δανειακές ανάγκες. Καθώς η προβλεπόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν της τάξης των 23 δισ., υπάρχει ενδεχόμενο να μην κριθεί αναγκαία. Θεωρούμε ότι η είσοδος του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος ήταν ένα ευρωπαϊκό λάθος. Το ίδιο το ΔΝΤ, άλλωστε, παραδέχτηκε τα σφάλματά του προ ημερών, τόσο για το γεγονός ότι δεν έγινε από την αρχή αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και για το ότι η μείωση μισθών και συντάξεων ήταν αυτοσκοπός. Η χώρα μας συνεχίζει να έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στο Ταμείο, οι οποίες έρχονται από τις άστοχες συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Από εκεί και πέρα, η συμμετοχή του είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και θα αποφασίσει τελικά το ίδιο το ΔΝΤ, τον ερχόμενο Μάρτιο.
Πώς επιζητείτε συνεννόηση με κόμματα τα οποία εγκαλείτε για ταύτιση με ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους ή για πρόσδεση στο “νεοφιλελεύθερο άρμα”; Δεν είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε “συναινετική” η ρητορική σας.
Επιζητάμε τη συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και θεσμικά άλλωστε οφείλουμε, ειδικά για μεγάλα θέματα εθνικής σημασίας. Όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου συνολικά ως πολιτικό σύστημα έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τη σύνταξη όλων των Ελλήνων. Συνεπώς είναι ζήτημα στόχου. Αυτό φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχουν σαν αποκλειστική επιδίωξη την επιστροφή με κάθε τρόπο στην εξουσία.
Απεύχεστε απλώς ή έχετε τη βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να υπάρξει ανάγκη για νέες κυβερνητικές συνεργασίες;
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό σχήμα θα ολοκληρώσει την τετραετία. Διαθέτει την απαιτούμενη συνοχή και κυρίως συναίσθηση ευθύνης. Αυτή τη συναίσθηση ευθύνης ζητάμε και από την αντιπολίτευση. Τίποτε περισσότερο.
Θα σας ρωτήσω ευθέως: Στο δίλημμα οικουμενική, αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ή εκλογές, η κυβέρνηση τι θα επιλέξει οψέποτε κληθεί;
Όπως σας ανέφερα προηγουμένως, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται παρά μόνο ως επιθυμία ορισμένων.