Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965). Ανάμεσα σε δύο κόσμους», που οργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της ΤτΕ, ανέφερε στο χαιρετισμό του:
«Η Τράπεζα της Ελλάδος πέρα από τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει στην οικονομική ζωή επιδιώκει να συμβάλλει στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζουμε απόψε την έκθεση ‘’Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους’’, τιμώντας έναν από τους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής που υπηρέτησε στην Τράπεζα από την ίδρυσή της μέχρι το 1946.
Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από τον θάνατο του καλλιτέχνη, η Τράπεζα επιχειρεί μέσω της έκθεσης αυτής να παρουσιάσει εκ νέου στο κοινό τον εικαστικό, το έργο του οποίου τοποθετείται ανάμεσα σε δύο κόσμους: αυτόν της Τράπεζας και αυτόν της ελεύθερης καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Το ζωγραφικό έργο του Μιχαήλ Αξελού τεκμηριώνει την άρτια τεχνική του κατάρτιση και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Άλλωστε, ένα δείγμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας είναι γνωστό σε όλους σας: το έμβλημα της Τράπεζας, η Αθηνά, φιλοτεχνήθηκε το 1928 από τον Αξελό. Επιπλέον, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης στον οποίο ανατέθηκε, αρχικά από την Εθνική Τράπεζα και έπειτα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο σχεδιασμός τραπεζογραμματίων και νομισμάτων στα οποία ο ζωγράφος προσέδωσε και αισθητική αξία.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική δωρεά του αρχείου του καλλιτέχνη από την κόρη του Άννα Αξελού-Κοντομάτη προς την Τράπεζα της Ελλάδος».
Πληροφορίες
Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3, τηλ: 210 32 04 444. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00, Πέμπτη: 09:00 – 19:00. Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα, το Σάββατο και την Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Πηγή: naftemporiki.gr