«Με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σε σχόλιό του, ενώ τονίζει ότι το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ποτέ δεν αποσύρθηκε.
Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανεύθυνη στάση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση τριών κομμάτων από την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου.
Όπως σημειώνει το Μαξίμου, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου.
Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν από την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.
Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και καταλογίζουν σε Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ότι ψευδώς ισχυρίστηκαν την Τετάρτη πως δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι το ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).
Σχετικά με το κόστος του νομοσχεδίου, επισημαίνουν ότι είναι «εξαιρετικά χαμηλό», εξηγώντας ότι «περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος».
Τονίζουν επίσης ότι δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ χαρακτηρίζουν την αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης «προσχηματική», προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.
Οι θεσμοί, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο και προσθέτουν πως το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.
Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται υπογραμμίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πως αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι, όπως προαναγγέλλουν οι κυβερνητικές πηγές, η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.