Ζαν Ζιγκλέρ: Η Ελλάδα "έχει μεταβληθεί σε προτεκτοράτο από την ΕΕ"

Τη συμβολή της “παραδειγματικής αντίστασης, όπως τη χαρακτήρισε, του ελληνικού λαού “στην ενίσχυση του αγώνα κατά του χρηματιστηριακού καπιταλισμού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο” υπογράμμισε ο γνωστός Ελβετός πολέμιος της παγκοσμιοποίησης Ζαν Ζιγκλέρ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη.

Προσθέτει ότι «χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχε το Podemos στην Ισπανία, αντίσταση στην Ιταλία, το «Μέτωπο της αριστεράς» του Μελανσόν στη Γαλλία και το κόμμα της γερμανικής αριστεράς («Die Linke») δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία».

Τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να ανοικοδομηθεί. Προτρέπει την «κοινωνία των πολιτών σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες να δείξει αλληλεγγύη, να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες ώστε να γίνει η διαγραφή του». Τονίζει ότι «οι διανοούμενοι έχουν το καθήκον να αποκαλύψουν ότι πρόκειται για καθαρή άσκηση βίας, για μια δικτατορική στρατηγική λεηλασίας και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μια εγκληματική διάσταση» και χαρακτηρίζει ως απόλυτο αίσχος τις προσβολές κατά «της χώρας που μας δώρισε τη Δημοκρατία» και τη «συκοφάντηση των απόγονων του Περικλή και των δημιουργών του Παρθενώνα» από μερίδα του Τύπου.

Ο επί σειράν ετών διατελέσας βουλευτής του αριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο ελβετικό κοινοβούλιο, βάλει και κατά της χώρας του, την οποία χαρακτηρίζει ως «πολύ διεφθαρμένη», αφού ο δικός της «ορυκτός πλούτος είναι τα αιματοβαμμένα χρήματα δικτατόρων, μαφιόζικων καρτέλ ξεπλύματος χρήματος, φοροφυγάδων, της ρωσικής ολιγαρχίας», αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι «δεν πληρώνουν φόρους». Σημειώνει δε ότι η «Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε προτεκτοράτο από την Ε.Ε.» και «αυτό έχει να κάνει και με τη λεηλασία των ελληνικών ταμείων από τις ελβετικές τράπεζες».

Πηγή: ΑΠΕ

ΕΛΛΑΔΑΖαν Ζιγκλέρ