Ονομασία και προσφυγικό στο "τραπέζι"

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Πόποσκι θα έχουν, αρχικά, κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Tύπου.

Ο κ. Πόποσκι επισκέπτεται την Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ομολόγου του τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία αποφασίστηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια, η παιδεία.

Σε ρεπορτάζ του athina984.gr σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία από τον περασμένο Ιανουάριο για τη συμφωνία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την γειτονική χώρα, που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο σε ακραίους εθνικιστικούς κύκλους και στις δύο χώρες, αλλά και στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η Αθήνα, ωστόσο, συνεχίζει να “επενδύει” σε αυτή την προσέγγιση με τα Σκόπια μέσω των διαβουλεύσεων για 11 ΜΟΕ, που ανακοινώθηκαν στις 24 Ιουνίου, κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά, με τον τελευταίο γύρο των συζητήσεων να έχει πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στα Σκόπια μεταξύ του πολιτικού διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Πέτρου Μαυροειδή και της γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Elena Kuzmanovska.

Η επιμονή της Ελλάδας να “εγκαινιάσει” αυτό το είδος διαβουλεύσεων προκαλεί ωστόσο ερωτηματικά, καθώς η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν επιτρέπει αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξή τους, καθώς επίκεινται βουλευτικές εκλογές στην πΓΔΜ την ερχόμενη άνοιξη.

Σύμφωνα δε, με ασφαλείς πληροφορίες, που προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μαυροειδή στα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή, η επικείμενη επίσκεψη του Νίκολα Πόποσκι στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει και την έναρξη ενός “διαλόγου”, σχετικά με την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς θα παρουσιάσει κάποιες ιδέες για το όνομα, με στόχο να βρεθούν πιθανά σημεία συμβιβασμού, ώστε να ξεκινήσει μια σχετική συζήτηση, που στην ουσία θα αποτελέσει μια εμπιστευτική διαδικασία. Τις ίδιες προτάσεις αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά και στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς έως το τέλος του χρόνου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πάντως ο τρόπος που θα γίνεται αυτός ο “διάλογος” και εάν θα είναι παράλληλος των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αθήνα πάντως δεν πιστεύει ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας, κυρίως λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι “δεν υπάρχει ποτέ κατάλληλη ώρα”. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά, επιμένει ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές “και όλους τους γείτονες”, όπως είχε τονίσει ο Ν. Κοτζιάς στα Σκόπια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα διαπραγματευτή για το όνομα Πρέσβη κ. Βασιλάκη στη Βουλγαρία μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Σόφια τον περασμένο Ιούνιο.

Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να παρουσιάσει κάποιες ιδέες προς συμβιβασμό συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κατά την επίσκεψη του κ. Πόποσκι στην Αθήνα, θα γίνει εξάλλου μια αποτίμηση των μέχρι τώρα συζητήσεων για τα ΜΟΕ προκειμένου να διερευνηθούν τα επόμενα βήματα εμβάθυνσής τους. Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι σαφής: δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, από το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταφορές, μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Αυτή η πρόθεση αφορά το σύνολο των Βαλκανίων, με την ελληνική πλευρά να πιέζει για σχήμα “Βαλκανικής Συνεννόησης”, προκειμένου οι χώρες τις περιοχές να αποκτήσουν συλλογικά πολλαπλάσιο ειδικό βάρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, θα συζητηθεί η ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει τεχνογνωσία στα Σκόπια σε θέματα Ε.Ε.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, θα επαναλάβουν και δημοσίως τη στήριξή τους στην υπό την αιγίδα του γ.γ του ΟΗΕ διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα γίνει εξάλλου εκτενής συζήτηση και για την προσφυγική κρίση, καθώς η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη “σκιά” των πρόσφατων γεγονότων στην Ειδομένη και του domino κλεισίματος των συνόρων σε διάφορες κεντροευρωπαϊκές χώρες, που οδήγησαν στην κατασκευή του φράχτη στα σύνορα της πΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επαναλάβει ότι σε ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων, λύσεις μπορεί να προέλθουν από την συλλογική αντιμετώπιση και όχι την εθνική περιχαράκωση, ενώ δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο την πρακτική διαχωρισμού / επιλογής προσφύγων βάσει εθνικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ, athina984.gr

ΕΛΛΑΔΑΝίκολα ΠόποσκιΝίκος ΚοτζιάςονομασίαΠΓΔΜ