Ολοκληρωτικά εγκλωβισμένη η κυβέρνηση στην μέγγενη του μνημονίου

Από ένα κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτιγκ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απηύθυνε πρόσκληση στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς «να συστρατευθούν μαζί μας, με ίσους όρους» και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι «έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στην μέγγενη του μνημονίου της».

Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, είχε στόχο τη  δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠAΣOΚ αλλοτινών εποχών, και γι΄ αυτό ξεκίνησε με αναφορές στην μεγάλη πολιτική παράδοση της παράταξης «που ξεκινά από το Χαρίλαο Τρικούπη, και το μεταρρυθμιστικό του έργο, συνεχίζει με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εθνική ολοκλήρωση, τον Νικόλαο Πλαστήρα και το Γεώργιο Παπανδρέου και βέβαια τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Όπως σημειώνει το in.gr, αναφέρθηκε στον κίνδυνο του φασισμού και της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη εκτός από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζει και την ασύμμετρη απειλή του φανατισμού και της τρομοκρατίας που καταστρέφει ζωές και σκορπάει τον φόβο παντού. «Είναι ώρα να δώσουμε ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, και να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη, την απασχόληση, να προχωρήσουμε τολμηρά στην πολιτική ενοποίηση. Η ακροδεξιά καραδοκεί όπως όλοι είδαμε στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία» είπε.

Χαρακτήρισε το προσφυγικό «μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα». «Η βοήθεια προς την χώρα μας είναι απαραίτητη», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πέρα από τις συσκέψεις και τις δηλώσεις ελάχιστα έπραξε. Μετέφερε το πρόβλημα στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, και κινδυνεύουμε να μετατραπεί η χώρα μας σε “αποθήκη” ψυχών.»

«Η διαφορετική μεταχείριση των προσφύγων από τους μετανάστες θα δώσει τα μηνύματα που απαιτούνται. Όσοι δεν δικαιούνται προστασία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα transit. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιμερίζονται και στα άλλα κράτη μέλη. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» δήλωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνειδητά μνημονιακός»

Η κυρία Γεννηματά αντέστρεψε τις κατηγορίες που απευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή εξακολουθεί να συμπλέει με τους δανειστές. «Αντί να βγούμε από το Μνημόνιο παραλίγο να βγούμε από το ευρώ. Η Ελλάδα βιώνει σήμερα και πάλι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στην μέγγενη του μνημονίου της. Μέρα με την μέρα, μέτρο με το μέτρο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάνουν σημαία τους το Μνημόνιο. Έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί» είπε.

Υπενθύμισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει αξιόπιστη και προγραμματική αντιπολίτευση. «Δεν πρόκειται λοιπόν να υιοθετήσουμε τις λογικές των ύβρεων, των προπηλακισμών, της ισοπέδωσης των πάντων όπως έκαναν ως αντιπολίτευση οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ούτε βέβαια πρόκειται να ταυτιστούμε με την δεξιά. Δεν λέμε “όχι” σε όλα που θέλει η Δεξιά για να πάρει την ρεβάνς. Δε λέμε “ναι” σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας. Αλλά δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε μόνο στην συζήτηση για το Μνημόνιο και την εφαρμογή του» δήλωσε.

Πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την κρίση και τα μνημόνια, και πρόσθεσε: «Όλα στο φως. Από το 2001 που μπήκαμε επισήμως στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Οι εκβιασμοί δεν περνούν σε μας. Πότε επιτέλους κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσετε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της δεξιάς από το 2004 ως το 2009; Ή ισχύει το κρυφό ειδύλλιο όπως λένε;», έθεσε το ερώτημα.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συνεννόηση, χαρακτήρισε «απάτη» το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που περνά «χαριστικές και πελατειακές ρυθμίσεις» για να δημιουργηθεί κομματικός στρατός στο δημόσιο. «Αναρωτιέστε ακόμα που πήγαν οι αγανακτισμένοι; Βολεύτηκαν», είπε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέλαβε την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο εγχείρημα και ξεκαθάρισε τη στάση της απέναντι στα σενάρια δημιουργίας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας. «”Όχι” στις λογικές των “μετώπων” που διχάζουν τον Ελληνικό λαό. “Οχι” στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με την δεξιά. Η παρένθεση της συγκυβέρνησης με την ΝΔ έκλεισε οριστικά. “Όχι” στο δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελειώσαμε με αυτές τις λογικές», είπε.

Η πρόταση της Συμπαράταξης είναι: Προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή.

«Οι Κινήσεις Πολιτών είμαστε εδώ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, σταθεροί σύμμαχοι, και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενεργοποιώντας ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καλώντας και άλλους να συστρατευθούν μαζί μας, με ίσους όρους», επισήμανε ο Νίκος Διακουλάκης, ο οποίος μίλησε πρώτος εκ μέρους των Κινήσεων.

«Σήμερα, είναι πια φανερό πως οι δικοί μας στόχοι, είναι πια μια αδήριτη και επείγουσα ανάγκη για τη χώρα, μπροστά στα αδιέξοδα μιας ανήμπορης συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», πρόσθεσε, και μίλησε για «το ρηχό εθνολαϊκιστικό life-style που δεν έχει καμία σχέση με το ύφος και το ήθος που εμείς απαιτούμε».

«Ισχυρίζονται δε ότι κληρονόμησαν τα προβλήματα, αλλά είναι οι ίδιοι που τα όξυναν και τα πολλαπλασίασαν, ενώ παρέλαβαν, πριν ένα χρόνο, μια χώρα που άρχιζε να βλέπει φως στο τούνελ. Είναι 100% δικά τους «δημιουργήματα»: η αναζωπύρωση της ύφεσης, η τραπεζική κρίση και τα capital controls μέσα στον πανικό και την ανασφάλεια που έσπειρε το αχρείαστο δημοψήφισμα του “όχι” που έγινε “ναι” (…) Η “ελπίδα” για το νέο που επενδύθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, μετατρέπεται σε αυξανόμενη απογοήτευση και αναχωρητισμό», σημείωσε.

Κάνοντας άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκτιμήθηκε πολύ από το ακροατήριο, προέτρεψε: «Ας αναδείξουμε και ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τις εμπειρίες, το θετικό έργο και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και από τις τρεις περιόδους διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Για να εμπλουτίσουμε το καινούργιο μας σχέδιο. Για να συνεχίσουμε αφήνοντας οριστικά πίσω τα αρνητικά (…) Χρειάζονται υπερβάσεις από όλους αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, όλοι μαζί, την κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε».

«Στις εκλογές κάναμε ένα βήμα που βρήκε ανταπόκριση», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο. Να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που διεκδικεί αλλαγή των συσχετισμών με έναν ισχυρό πόλο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Η Δημοκρατική Αριστερά, με τις εμπειρίες της, με το ιστορικό αξιακό της φορτίο πιστεύει απόλυτα στην προοπτική μιας μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης. Γνωρίζουμε την σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου. Κοιτάμε μπροστά. Δεν δειλιάζουμε!»

Η Ελλάδα, συνέχισε, δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό, βγαίνουμε μπροστά με ξεκάθαρες προτάσεις, σχέδιο και πολιτικό προσωπικό. Η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Οι άνθρωποι που έμειναν στο περιθώριο πρέπει σύντομα να επανέλθουν στο χώρο της εργασίας, αλλιώς δεν θα παραμείνουν μόνο στο κοινωνικό περιθώριο αλλά και στο πολιτικό, εύκολα θύματα ακραίων λαϊκιστικών λύσεων. Κανείς εταίρος δεν θα μας δώσει κάποια μαγική λύση ή συνταγή, μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβλεψε ότι το 2016 θα είναι «χρονιά μεγάλης ανακατάταξης του πολιτικού και κομματικού συστήματος στην χώρα μας. Θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις σε όλα τα κόμματα. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος», επισήμανε.

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τελευταία σε διάφορα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία. Στην χώρα μας όμως το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκυβερνά με το κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς και τολμά και μιλά για προοδευτικές κυβερνήσεις. Μάλλον αυτοκριτική κάνει αλλιώς δεν εξηγείται», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση των Γάλλων Σοσιαλιστών και στην απομόνωση της Μαρίν Λεπεν από τις υπόλοιπες δυνάμεις, «στην Ελλάδα, όμως», σημείωσε, «ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον Έλληνα Λεπέν.

Την ώρα λοιπόν που το κόμμα της κ. Λεπέν απομονώνεται στην Γαλλία, στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πορεύονται μαζί. Και ας μην αναφέρουν ορισμένοι ως μοναδικό παράδειγμα της Λεπέν την Χρυσή Αυγή. Γιατί πρόκειται για άλλης τάξεως ζήτημα, πρωτόγνωρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς πέραν των ακροδεξιών, μισαλλόδοξων και φασιστικών απόψεων, η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση».

ΓεννηματάκυβέρνησηΣπόρτινγκ