Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης από το ΚΚΕ

Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και πάλης έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην χθεσινή του ομιλία σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) του κόμματος στο “Σπόρτινγκ” με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από το ΚΚ Συρίας, το ΚΚ Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας.

Υπενθύμισε τα ψέματα που ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια για να δικαιολογηθούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και Συρία, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα ακόμα ψέμα πως με την ιμπεριαλιστική επέμβαση τους στη Συρία θα καταφέρουν να ανακόψουν το κύμα των προσφύγων προς την Ευρώπη».

Ο ΓΓ της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αμάρ Μπαγκντάς, στον χαιρετισμό του εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του συριακού λαού προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) για την αλληλεγγύη του «στον δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο συριακός λαός που αντιμετωπίζει ιμπεριαλιστική, σιωνιστική επίθεση που στοχεύει κατά της ελευθερίας και της εθνικής κυριαρχίας του».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΕΑ του Πολεμικού ναυτικού, ο οποίος τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους δεν ήταν χωρίς επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τον τόπο. Σήμερα θα γίνει ολέθρια καθώς οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών οξύνονται από μέρα σε μέρα». Κάλεσε τον λαό σε επαγρύπνηση γιατί όπως είπε, «η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο θα επιφέρει αυτόματα επιβολή αντιδημοκρατικών μέτρων και αύξηση της καταστολής»

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, τόνισε ότι η πολιτική της αστικής τάξης της Τουρκίας επηρεάζει πριν απ’ όλα την εργατική τάξη της Τουρκίας, «εμείς, όμως, νιώθουμε ντροπή για την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, ζητάμε συγγνώμη από τον λαό της Συρίας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον αυτή της χώρας».

Ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α’ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας σημείωσε ότι “σε ορισμένες χώρες, όπως στην Τουρκία, στην Ευρώπη, στην Ουκρανία υποδαυλίζεται η αντι-ρωσική υστερία, σε άλλες, όπως στη Ρωσία, η αντι-τουρκική και σε κάποιες η αντι-ισλαμική. Όμως εμείς, ως κομμουνιστές, στέκουμε στη θέση που έχουν επεξεργαστεί οι δάσκαλοί μας και κι έχει καταγραφεί στο πρώτο και το κύριο ντοκουμέντο μας, στο “Κομμουνιστικό Μανιφέστο”, και είναι: “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!””.

Στη συνέχεια οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Κολοβός διάβασαν αποσπάσματα από το ποίημα «Εγκώμιο στο μαχαίρωμα», του Μπέρτολτ Μπρέχτ και από το ποίημα «Γράμματα στο Μέτωπο», του Γιάννη Ρίτσου. Ακούστηκαν επίσης διεθνιστικά τραγούδια όπως το συριακό επαναστατικό τραγούδι «Καλό κουράγιο» το ελληνικό «Σαν τον μετανάστη» το σοβιετικό εμβατήριο του αντιφασιστικού πολέμου «Ιερός Πόλεμος» και ο «Οδηγητής».

ΚΚΕ