"Η οικονομική μας ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη"

Να μη βασίζονται υπερβολικά στη χαλαρή νομισματική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη προειδοποίησε τις χώρες της Ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχύσουν γρήγορα τη δημοσιονομική τους θέση και να τονώσουν τις επενδύσεις για να εξέλθουν από την κρίση χρέους.

“Η οικονομική μας ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη”, ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόσθεσε ότι “από την οπτική μου, η κρίση δεν έχει περάσει και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ακόμη και αν μας βοηθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε ένα μικρό μόνο παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσουμε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μας”. Στη συζήτηση που έγινε στην Ευρωβουλή μίλησε και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική στήριξη στη χαλαρή νομισματική πολιτική.

“Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και έχει σχετικά ευρεία βάση στις χώρες – μέλη”, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα σε ενισχυτικούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, δεδομένου ιδιαίτερα του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος”.

Πιέζουν για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων

Παράλληλα, οι κ.κ. Γιουνέρ και Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισαν ως κρίσιμη προτεραιότητα για την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο επικεφαλής του Eurogroup πιέζουν για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια”, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκ\έρ διερωτήθηκε “τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;” και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση επίτευξη συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017. Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. θα συζητήσουν πώς θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης.

“Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει γρήγορα όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη”, αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που στηρίζει μία “σταδιακή εισαγωγή” του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΓιουνκέρΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΝτάισελμπλουμ