ΝΔ: Τα "ανερυθρίαστα ψέματα" της κυβέρνησης

Επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από τις 24 Ιουλίου 2015 φέρνει στη δημοσιότητα η ΝΔ, ως τεκμήριο της κριτικής της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφίας Βούλτεψη, “γράφει άλλο ένα κεφάλαιο στο ογκώδες «βιβλίο των ψεμάτων» του”.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι “μέσα σε λίγες μέρες κατάφεραν να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις με τη Γερμανία, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να καλεί τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών να… αποκηρύξει το ΔΝΤ και τους κυρίους Τσίπρα και Παππά να επιμένουν πως δεν έχουν ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ”.

“Πρόκειται για ανερυθρίαστα ψέματα!” καταγγέλει η κα Βούλτεψη.

“Τους διαψεύδει η ίδια η επιστολή που στις 24 Ιουλίου έστειλε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς την κ. Λαγκάρντ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».

Στη δήλωση υπενθυμίζεται επίσης:

“- Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε ως τη Λίμα του Περού, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, πράγμα το οποίο συνέβη στις 11 Οκτωβρίου, με τον υπουργό να μας ενημερώνει ότι «η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα»! Είχαν προηγηθεί, στις 8 Οκτωβρίου, οι δηλώσεις Λαγκάρντ περί μεταρρυθμίσεων και ασφαλιστικού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τσακαλώτο να πραγματοποιήσει ένα τόσο μακρινό ταξίδι.

– Στις 22 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με την κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τον ρώτησε: «Θέλετε κι’ εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;» και ο κ. Τσίπρας απαντά: «Σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή».

– Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ και σε συνάντησή του με την Ομογένεια, είπε πως «στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι στις Βρυξέλλες».

Θυμίζουμε επίσης ότι στις 24 Ιανουαρίου 2013, ο κ. Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και από την «κοιλιά του κήτους» είχε προχωρήσει σε θετικές κρίσεις για τις απόψεις του Ταμείου.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Τζον Κέρι, όμως, δεν είναι διευθυντής του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει τη δική του Διοίκηση». (Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ)!

Η σημερινή στάση της κυβέρνησης, θυμίζει έντονα τις επιθέσεις εναντίον του ΔΝΤ και τις αναφορές σε διαφωνίες με τους Ευρωπαίους, λίγο πριν οδηγήσουν τη χώρα εκτός προγράμματος και στο κλείσιμο των τραπεζών:

– 5 Μαΐου 2015, «κυβερνητικοί κύκλοι»: «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» / «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

– 23 Μαΐου 2015, Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ακρότητες όχι απλώς γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Αλλά γιατί τις θεωρούμε και βαθιά αντιαναπτυξιακές. Η κοινωνική καταστροφή και ο οικονομικός παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου τελείωσε μια και καλή στις 25 Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Και εμείς δε πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω».

– 28 Μαΐου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, συνέντευξη στον «Γκάρντιαν»: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση».

– 16 Ιουνίου 2015. Τσίπρας, Ομιλία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Απέτυχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ/ Αν στόχος η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο/Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες»

– 27 Ιουνίου 2015, Αλ. Τσίπρας, διάγγελμα για το δημοψήφισμα: «Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

– 10 Ιουλίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε».

Συμπέρασμα: Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση, στριμωγμένη παρά τις ασκήσεις ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης, απεργάζεται νέα δεινά”.

ΔΝΤΝΔ