«Βουλιάζει» το ασφαλιστικό σύστημα

Χαρακτηριστικά της δραματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι τα στοιχεία για το ασφαλιστικό σύστημα που ανέφερε στη ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Η εικόνα του ΟΑΕΕ είναι τραγική. Οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι το μέτρο για την εθελοντική επιλογή από τους ασφαλισμένους για μείωση της κλάσης ώστε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές δεν απέδωσε καθώς από τους 260.000 οφειλέτες μόλις οι 50.000 έσπευσαν να ενταχθούν.

«Αυτό είναι το σκηνικό και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος για να σημειώσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να καταστήσει την «κοινωνική ασφάλιση βιώσιμη» ενώ παράλληλα είπε ότι η εθνική σύνταξη δεν θα συνδέεται με τα εισοδήματα των ασφαλισμένων.

Ως προς αυτό διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε “δεν με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη”. Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος» τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναστάσιος ΠετρόπουλοςΑσφαλιστικόΒουλήΟΑΕΕπροϋπολογισμός