Το... «ελβετικό τυρί» και η «φάκα» της Συνόδου

Σαφής προσπάθεια αμφισβήτησης της ικανότητας της Ελλάδας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι προφανές ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει της δική της ανικανότητα στο φλέγον αυτό ζήτημα, σε «διαχειριστικές ανεπάρκειες» ενός κράτους – μέλους της.

Επισήμως, η ΕΕ εμφανίζεται να πιέζει με το «γάντι». Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών.

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις» σημείωσε ο Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, απορρίπτοντας οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα τη Δευτέρα όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σένγκεν. Επίσης υπογράμμισε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις προόδους που έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι’αυτό, ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (…) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν άσκησε καμία «πίεση» σε αξιωματούχους στην Αθήνα τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι ήταν εποικοδομητικό και ότι σημειώσαμε πρόοδο» πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που μιλούν για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας ή για μια «μίνι-Σένγκεν» στον βορρά καταστρέφουν το «πνεύμα» της Ευρώπης.

«Εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν πράγματι και να έχουν εμπιστοσύνη στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Καταφέραμε να ξεφορτωθούμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε εξάλλου αναφερόμενος στον συντονισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex στην μεθόριο με την ΠΓΔΜ. «Μου υποσχέθηκαν ότι ως την Παρασκευή αυτή η συνεργασία θα εφαρμοστεί», σημείωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε το βάρος που πέφτει στους ώμους της Ελλάδας και για να το κάνουμε αυτό -όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές στους Έλληνες φίλους μας- θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ ή του ΟΗΕ είναι θεμελιώδης».

Ο Άσελμπορν φάνηκε εξάλλου επικριτικός όσον αφορά την αποτυχία άλλων κρατών μελών της ΕΕ να δώσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα, είτε όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, είτε παρέχοντας μεθοριακούς φρουρούς.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τέλος σκληρή γλώσσα για τη συζήτηση στην Ολλανδία και αλλού για μια πολύ περιορισμένη ζώνη Σένγκεν: «Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτές τις “μίνι Σένγκεν”», είπε.

«Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση», κατέληξε.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, είχε χαρακτηρίσει ως «αναληθή» δημοσιεύματα περί «εξόδου» της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, προσθέτοντας με νόημα: «Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Ο επίτροπος Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε παρέμβασή του, επισημαίνει πως η «πρωτοφανής» «δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη».

Υπογράμμισε πάντως ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».

Ο Έλληνας Επίτροπος στη δήλωσή του τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» ενώ επεσήμανε πως μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

«Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» λέει ο κ. Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στα παρακάτω:

Να επιταχύνει την λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες. Γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί. (Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν δέχεται την αποστολή ομάδας Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ).

Η Ελλάδα να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα στη FRONTEX.

Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής (όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου).

Συγχρόνως αναμένεται να επιταχυνθούν:

Οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots ( αυτή την στιγμή από τα 5 hotspots που θα έπρεπε να λειτουργούν , υπολειτουργεί ένα στην Λέσβο)

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών με την κατάθεση αιτήματος ασύλου, ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη

Η δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.

Ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων».

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών όπου ο Έλληνας Υπουργός κ Μουζάλας αναμένεται μα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα. Το Συμβούλιο αυτό θα κρίνει την πορεία του θέματος αλλά η πλέον κρίσιμη ημερομηνία είναι 17-18 Δεκεμβρίου που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο επίπεδο. Συγχρόνως μέχρι τότε θα έχει βγει και η εξαμηνιαία αναφορά της Επιτροπής για την τήρηση της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν μπορεί να καλύψει επικοινωνιακά τη παρομοίωση των συνόρων της Ελλάδας… με ελβετικό τυρί από τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή Γκι Φερχόφσταντ

Μετά τις δηλώσεις του Φιλανδού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν και του Ολλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα βελτίωσης της νομοθεσίας, Φράνς Τίμμερμανς, για την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών συνόρων από τη Frontex, ήταν η σειρά του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή να απευθυνθεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η φρούρηση των συνόρων της από ευρωπαϊκές χώρες «προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης. Δεν μπορεί μια χώρα να είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν και την ίδια στιγμή να αρνείται να διαχειριστεί τα σύνορά της. Αν συμβεί αυτό η ζώνη Σένγκεν θα συρρικνωθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων σε αυστηρό ύφος ο Βέλγος πολιτικός…

Πηγή: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή

ΕΕΕΛΛΑΔΑπροσφυγικόΣένγκεν