FT: Η Ελλάδα απειλείται με έξωση από την Σένγκεν, λόγω άρνησης «κοινών συνοριακών ελέγχων»

Διορία μέχρι το Δεκέμβριο έχει η Ελλάδα για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την είσοδο προσφύγων και μεταναστών, διαφορετικά θα τιμωρηθεί με αποβολή από τη ζώνη του Σένγκεν, υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αιτία της απειλής είναι η άρνηση της Αθήνας να συναινέσει σε κοινές περιπολίες ή όπως αναφέρει «κομψά» «σε εξωτερική βοήθεια για τον έλεγχο των συνόρων».

«Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. βλέπουν αυτή την απειλή ως το μοναδικό τρόπο να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στους συνοριακούς ελέγχους, να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του και να δεχτεί τη βοήθεια της ΕΕ» γράφει η βρετανική εφημερίδα σύμφωνα με ανάρτηση του ethnos.gr,και συμπληρώνει: «Σε περίπτωση που η ΕΕ κάνει πράξη την απειλή της, τότε θα είναι η πρώτη φορά που χώρα αποβάλλεται από την Συνθήκη Σένγκεν από τη δημιουργία της το 1985. Αυτή η πρόκληση για την Αθήνα έρχεται την ώρα που γίνονται διευρυμένες συζητήσεις και σκέψεις για κοινούς συνοριακούς ελέγχους που θα διασφαλίσουν την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν. Η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία κοινών δυνάμεων για τον έλεγχο των συνόρων, που θα επιβαρυνθούν με την διαφύλαξη ακόμα και αν χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, αντιδράσουν».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραπονιούνται πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την οργάνωση τριών πτήσεων, που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Μόλις 159 από τους 160.000 μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει στα προβλήματα καταγραφής του στην Ελλάδα» γράφει το άρθρο.

Έλληνας αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρωθούν σύντομα. «Ήταν δύσκολες [σ.σ. οι διαπραγματεύσεις]. Ήταν πολύ απαιτητικοί. Κάποια κράτη-μέλη είναι πολύ απαιτητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκνευρισμένοι με την Ελλάδα εμφανίζονται και οι Γερμανοί, όπως ισχυρίζεται το εν λόγω δημοσίευμα. «Η κόκκινη γραμμή για τους Γερμανούς ήταν ότι δεν επέτρεψαν στην Frontex να πάει και να τους βοηθήσει… Οι Γερμανοί είναι έξαλλοι και για αυτό υπάρχουν άνθρωποι που συζητούν την αποβολή της Ελλάδας» δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης από της Βρυξέλλες.

Το Λουξεμβούργο, το οποίο αυτή τη στιγμή ασκεί αυτή την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, φέρεται επίσης να έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι θα ληφθούν «άλλα μέτρα» εάν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Αναλυτές από την Ελλάδα πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένα την εφαρμογή των μέτρων, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει επιείκεια στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

ΕΕΕΛΛΑΔΑκοινές περιπολίεςΣένγκενσύνοραΤουρκία