Να “συμμαζέψει” ό,τι μπορεί να “συμμαζευτεί” και να τονώσει το ηθικό της παράταξης και της κυβέρνησής του θα επιχειρήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου στη 1 μετά το μεσημέρι, ενόψει, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, της έναρξης της μαραθώνιας συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, η αντίδραση της αντιπολίτευσης εντός και εκτός του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το οποίο κάθε άλλο παρά από το πώς επιθυμούσε η κατέληξε, “αξιοποιείται και ως παράγοντας συσπείρωσης της Κ.Ο., έναντι της οποίας το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι όσοι εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές γνώριζαν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν για ψήφιση των εφαρμοστικών διατάξεων του νέου μνημονίου”.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του που επικαλείται η “Καθημερινή”, θα ζητήσει από τους βουλευτές του “να μην επιτρέψουν σε εκείνους που απεργάζονται σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους περί «αριστερής παρένθεσης»”.
Αυτό διότι, “η ανησυχία για τη συμπεριφορά των βουλευτών παραμένει έκδηλη, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι για τυχόν βουλευτές που δεν θα διαφοροποιηθούν σε κάποιο μεγάλο, κεντρικό ζήτημα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό, όπου αναμένονται αντιδράσεις και βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση για να τις περιορίσουν, αλλά που μπορεί να επιλέξουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους σε κάποιο δευτερεύον θέμα. Επικαλούνται προς τούτο το πρόσφατο παράδειγμα της ψηφοφορίας για τους πλειστηριασμούς, όπου, πέραν των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν και αποχώρησαν, υπήρξαν τουλάχιστον ακόμη δύο, οι οποίοι έφθασαν στα όρια της παραίτησης εξαιτίας της απόφασης για επιβολή φόρου στο κρασί”.
Το Ασφαλιστικό πάντως μπορεί να εξελιχθεί και σε “αγών υπέρ πάντων” για την κυβέρνηση, η οποία “ακροβατεί”, επικίνδυνα για την ίδια, αλλά και για το μέλλον των συντάξεων, μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει τόσο η ίδια, όσο και αυτών που προκύπτουν από τα μνημόνια, και του φόβου για κοινωνική αναταραχή.
Χαρακτηριστική του αντιφατικού κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι για παράδειγμα ένα απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου: ” Ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις το καλοκαίρι; Σωστό ήταν” είπε ο υπουργός. Προσπαθώντας να εξηγήσει τι εννοεί “προσέκρουσε” ο ίδιος στην πραγματικότητα: “Από την άλλη, όμως, αν είσαι 57 χρονών εργαζόμενος στη βόρεια Ελλάδα και απολυθείς από ένα εργοστάσιο, οι πιθανότητες να βρεις δουλειά είναι πάρα πολύ μικρές. Μπορεί να έχεις ένα- δύο χρόνια επίδομα ανεργίας. Μετά, όμως, τι θα πρέπει να κάνεις, μέχρι να γίνεις 67; Αυτό, σωστά θα πει ένας εκσυγχρονιστής, δεν είναι πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα της ενεργητικής πολιτικής στην ανεργία, για να βοηθήσεις αυτό τον άνθρωπο να βρει δουλειά, είναι πρόβλημα επιδότησης της ανεργίας, αλλά δεν είναι του ασφαλιστικού. Ναι, αλλά συγχρόνως όμως αν αλλάξεις το ασφαλιστικό και δεν λύσεις αυτά τα προβλήματα, θα ενισχυθεί η κόπωση της μεταρρύθμισης.
Έχεις μια ηλικιωμένη συνταξιούχο στην Πρέβεζα με 600 €. Το πρόβλημα είναι όχι ότι είναι χαμηλή αυτή η σύνταξη –που είναι χαμηλή βεβαίως- αλλά ότι με αυτή τη σύνταξη μπορεί να βοηθάει το παιδί της που είναι άνεργο ή την εγγονή που δίνει εξετάσεις για να μπει στο Πανεπιστήμιο και χρειάζεται το φροντιστήριο.
Για άλλη μια φορά, επομένως, το συνταξιοδοτικό σύστημα καλείται να λύσει προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει. Που είναι είτε του εκπαιδευτικού συστήματος, είτε της πολιτικής κατά της ανεργίας. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λένε στα αγγλικά το sequence of reforms, η σειρά που κάνεις τις μεταρρυθμίσεις, πόσο σταδιακά τις βάζεις και πώς έχεις μια ισορροπία ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα που βλέπεις”.
Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ήδη να αναζητά εν δυνάμει κοινοβουλευτική υποστήριξη από όπου μπορεί να τη βρει για να “περάσει” από τη βουλή τα νέα προαπαιτούμενα και το Ασφαλιστικό, με τον υπουργό Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, να ανοίγει σαφώς μια “πόρτα” προς την, ουσιαστικά πρόθυμη, Ένωση Κεντρώων.
Όλα αυτά, την ώρα που από σήμερα λήγει η αναστολή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών λόγω χρεών στην εφορία, με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να καλεί τους φορολογούμενους να καταφύγουν στη ρύθμιση των έως και 24 δόσεων και να υποδείξουν ακατάσχετο λογαριασμό για ποσό έως 1.250 ευρώ μηνιαίως γιατί, όπως σημειώνει, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, λόγω capital controls, παρήλθε…