Τρία δισ.€ και ενταξιακή «αναθέρμανση» στην Άγκυρα για την προσφυγική κρίση

Σε συμφωνία επί ενός τεχνικού κειμένου για κοινό σχέδιο δράσης ως προς την καλύτερη δυνατή διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών κατέληξαν ΕΕ – Τουρκία με αντάλλαγμα σημαντικά κονδύλια αλλά και «αναθέρμανση» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Άγκυρα. Στις μέχρι στιγμής, πληροφορίες που προκύπτουν από διαρροές και από δηλώσεις, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Τουρκία με 3 δισ. ευρώ καταρχήν και ν’ αναθερμάνουν τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Αυτό που δεν είναι διόλου σαφές, μέχρι στιγμής, είναι τι ακριβώς δεσμεύτηκε να πράξει η Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δήλωνε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ δεν περιμένει από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά της και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από την ίδια. Σημείωσε, επίσης, ότι προσβλέπει η ΕΕ η συμφωνία που επιτεύχθηκε να εφαρμοστεί το 2016

Ο Τουσκ ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σημείωσε ότι συμφωνήθηκε επίσης, να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τουρκία και Ε.Ε. χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, από την άλλη, μίλησε για μια “ιστορική ημέρα” και “ιστορική διαπραγμάτευση”, χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαπραγματεύσεις.  Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ότι αφορά στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων αυτών θα υπάρξει διάλογος υψηλού επιπέδου για τα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε ο κ. Νταβούτογλου στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (που αφορά στην οικονομική και νομισματική πολιτική – ένα κεφάλαιο για το οποίο δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα), και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την ΕΕ ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια, υποστήριξε πως τα 3 δισ. ευρώ δεν θα τα πάρει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Μέρκελ: Προσφέραμε 3 δισ.€

Μετά τη Σύνοδο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε πως η ΕΕ προσέφερε στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα βοήθεια από την Τουρκία στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Επιβεβαίωσε επίσης πως η ΕΕ θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας φέτος και πως θα επιταχυνθεί η ελεύθερη διακίνηση Τούρκων στην ΕΕ αν πληρούνται οι όροι.

Η κ. Μέρκελ είπε πως πριν τη Σύνοδο υπήρξε μια «μίνι σύνοδος» με ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία συζητήθηκε η επανεγκατάσταση ορισμένων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία κατ’ ευθείαν στις ευρωπαϊκές χώρες τους, χωρίς όμως να έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα νούμερα.

Ικανοποιημένη η Αθήνα

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Οι πηγές πάντως δεν σχολίασαν το γεγονός ότι τόσο ο κ. Νταβούτογλου όσο και η Α. Μέρκελ αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο άρθρο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  της Τουρκίας το οποίο θα ανοίξει σύντομα.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Σχετικά με τη «μίνι Σύνοδο» μεταξύ των οχτώ χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Φιλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα) που συνεδρίασε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν θερμά το θέμα της επανεγκατάστσης των προσφύγων και συζήτησαν τις προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με το νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αλλά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι για να μετάσχει στη Σύνοδο των Η.Ε. για το κλίμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, euro2day, imerisia.gr

ΑθήναΕΕενταξιακή πορείαπροσφυγική κρίσηταμείο στήριξηςΤουρκία