Στην τελική ευθεία...

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η Νέα Δημοκρατία, με το κόμμα να εμφανίζεται έτοιμο για τη διεξαγωγή των αυριανών εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Οι τελικές πρόβες ήταν επιτυχημένες, ο κομματικός μηχανισμός σε πλήρη ετοιμότητα και οι τέσσερις υποψήφιοι πραγματοποιούν σήμερα τις τελευταίες τους επισκέψεις – ομιλίες, με ζητούμενο και την… τελευταία νεοδημοκρατική ψήφο.

Όλα τα «στρατόπεδα» δηλώνουν αισιόδοξα για θετική έκβαση της μάχης, οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στους υποψηφίους δεν σταματούν ούτε την τελευταία μέρα και σε λίγες ώρες έρχεται η στιγμή του απολογισμού του σχεδόν δίμηνου προεκλογικού τους αγώνα.

Το αποτέλεσμα βέβαια των αυριανών εκλογών θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

1. Ο αριθμός όσων αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν. Η εικόνα του 2009 όταν ψήφισαν 800.000 άνθρωποι δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί και ορισμένοι δηλώνουν ικανοποιημένοι εάν επαληθευθεί το σενάριο για έναν αριθμό της τάξεως των 200.000 νεοδημοκρατών. Γενικώς, ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων εξυπηρετεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία του στενού κομματικού πυρήνα, ενώ αν ο αριθμός αυτός μεγαλώσει, προφανώς αλλάζει τα δεδομένα, αφού βολεύει τους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους που θέλουν διακαώς να «ανοίξει» η διαδικασία και να συμμετάσχουν σ’ αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

2. Πόσο πειστικοί ήταν οι τέσσερις υποψήφιοι προβάλλοντας τα βασικά τους πλεονεκτήματα: ο Απόστολος Τζιτζικώστας το «φρέσκο» και το νέο που εκφράζει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την πολυετή εμπειρία και την προσωπική του πορεία εντός του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εμπεριστατωμένο λόγο αναφορικά με την ανάγκη επανεκκίνησης της παράταξης και τη μάχη των ιδεών, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης τη μετωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, στοχεύοντας τους «σκληρούς δεξιούς».

3. Ποια από τις στρατηγικές των υποψηφίων ήταν η πιο ελκυστική για τους πολίτες. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε να απέχει από τον εσωκομματικό διάλογο και κινήθηκε κατά βάση θεσμικά υπό την ιδιότητα του προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε το δημόσιο διάλογο ανάμεσα στους υποψηφίους, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και απέφυγε τις έντονες αντιδικίες με τους συνυποψηφίους του.

Εμφανώς πιο επιθετικός απέναντι σε Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης ζητούσε με έμφαση τη διεξαγωγή ντιμπέιτ και που φάνηκε να διασκεδάζει περισσότερο από τους άλλους την όλη διαδικασία, προφανώς με την άνεση του αουτσάιντερ, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, για το euro2day. Απέναντι και στους τρεις συνυποψηφίους του στάθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καταγγέλλοντας συμφέροντα που θέλουν την ΝΔ αδύναμη και τον ίδιο εκτός αρχηγίας.

Η διαδικασία

Οι κάλπες αύριο θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τη ΝΔ (www.nd.gr). Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και που αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους. Δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης.

Εάν δεν προκύψει απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1), θα διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος την άλλη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ενώ το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν την πρώτη φορά, χωρίς να πληρώσουν και πάλι.

Εφόσον κάποιος δεν ψηφίσει αύριο, δεν μπορεί να ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή. Κάλπες στήνονται και εκτός Ελλάδας προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν οι ενδιαφερόμενοι συμπατριώτες μας στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Κύπρο.

διαδικασίαεκλογέςεσωκομματικέςκάλπεςΝΔ