Συνέντευξη στον Λευτέρη Αδειλινη
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συζητεί θέμα συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, και καθιστά σαφές ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου εάν δεν υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι δεν έχει διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν θέλει να διασφαλίσει τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό αέριο θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.
– Στο τέλος Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ισχύς της οδηγίας προς ναυτιλλομένους που έχει εκδώσει η Τουρκία. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ξεκινάτε διαπραγματεύσεις ή υπάρχει κάποιος όρος που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία;
– Είναι πολύ καλά γνωστό το πόσο αποφασισμένος είμαι να εργασθώ συνειδητά και άοκνα για να εξευρεθεί το συντομότερο μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκυπρίους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να παραγνωρισθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. H αποχή μου από τον διάλογο οφείλεται καθαρά σε λόγους προάσπισης από τη μια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, το σημαντικότερο, αποφυγής να μετατραπούμε σε υποκείμενα εκβιασμού, μέσα από τις προτάσεις που υπεβλήθησαν, προκειμένου να αποδεχθούμε μια λύση που θα είναι στα μέτρα της Τουρκίας και θα καθιστούσε αδύνατον να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο.
– Από τη στιγμή που κι εσείς λέτε ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για λύση του προβλήματος και εφόσον κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί με τους Τουρκοκυπρίους το θέμα, τι πειράζει αυτή η συζήτηση να αρχίσει από τώρα;
– Μου δίνετε την ευκαιρία να προσθέσω ότι ήδη υπήρξε συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ που καθορίζει, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση του φυσικού πλούτου είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Οπότε, όσον αφορά τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις, αυτή διασφαλίζεται πλήρως εφόσον βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος. Υπάρχει επίσης η σύγκλιση Χριστόφια – Ερογλου που αφορά την κατανομή των εσόδων του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Απομένει να καθοριστεί, απλώς, ανάλογα με τον χρόνο λύσης, το ποσοστό του ΑΕΠ. Συνεπώς κι εδώ υπάρχει πλήρης κατοχύρωση. Επομένως, δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η έγερση τέτοιου ζητήματος και ιδιαίτερα η αξίωση να υπάρξει συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων ως μέρος για την επίλυση του Κυπριακού. Ιδιαίτερα αν λάβετε υπόψη ότι η όλη προσπάθεια της Τουρκίας επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής, η οποία θα συναποφασίζει από τώρα και προ της λύσης για το πώς θα διαχειριστούμε το φυσικό αέριο. Προσθέτω ακόμα το μήνυμα, το οποίο εστάλη προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αποστέλλεται και σε μας, το οποίο λέει ότι «ή λύνετε αμέσως το Κυπριακό ή πρέπει να συσταθεί μια μεικτή επιτροπή». Επιδιώκεται, δηλαδή, ένα καθεστώς που ισχύει από το 1976 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Αιγαίο πέλαγος. Κάτι που είναι αδιανόητο να δεχθεί οποιοσδήποτε ηγέτης, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση του προβλήματος το συντομότερο, που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε τη συνέχεια: