Πρόκριμα για τη συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει στις 5-6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα ήταν η σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα.
Οι διαφωνίες ήταν δεδομένες και σημαντικές, ειδικά στο θέμα της Κύπρου και των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό «διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε μεν τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ως εξελίξεις που «κλιμακώνουν την ένταση», αλλά απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας είπε πως αυτό «θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τη θέση της Τουρκίας και τις προϋποθέσεις συμμετοχής της στον μηχανισμό που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και σε αυτόν που επίκειται να δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένες τις απόψεις των Αμερικανών επί του θέματος που διατυπώθηκαν κι από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.
«Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση για τις συνομιλίες και τη συνεργασία της με άλλα κράτη. Αλλά δεν μπορεί να έχει ισχύ κανένας περιορισμός στην ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο δεν θα μετάσχει η Τουρκία. Αυτά τα πράγματα κλιμακώνουν την ένταση. Πρέπει να συνεχιστεί η καλή πρόθεση. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου».
Παρεμβαίνοντας ο Βενιζέλος είπε πως «είναι δεδομένη η πρότασή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου.
Μετά τη συνάντηση των υπουργών και τη συνεδρίαση των δύο αντιπροσωπειών, ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Μ. Τσαβούσογλου. Ως προς το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η επίλυση του προβλήματος θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Τουρκίας, της Ελλάδας και των δύο λαών στην Κύπρο, αλλά θα συμβάλει επίσης και στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».
Και πρόσθεσε: «Μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των ερευνών πετρελαίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποσύρθηκε από τις συνομιλίες. Εμείς επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών». Είπε, επίσης, πως «όλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο λαός της “ΤΔΒΚ” έχει δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα αμφότερων των πλευρών».
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις μειονότητες τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρα φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών.«Η Τουρκία προβαίνει σε βήματα στο θέμα αυτό, πράγμα που αναγνωρίζεται από την ΕΕ και όλο τον κόσμο. Περιμένουμε τα αντίστοιχα βήματα κι από την Ελλάδα για την τουρκική μειονότητα» σημείωσε.
Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, ανέφερε ότι «το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το προηγούμενο έτος ήταν της τάξης των 5,7 δισ. δολαρίων. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε το ποσό αυτό στα 10 δισ. δολάρια». Εκτίμησε, ακόμη, ότι «μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των τούρκων πολιτών που θα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα αναμένεται να είναι ένα εκατομμύριο, ενώ αυτός των ελλήνων πολιτών που θα έχουν επισκεφθεί την Τουρκία, 700 χιλιάδες».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να λειτουργήσουν ως άξονας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εκκρεμότητα που είναι το Κυπριακό».
«Έχει μεγάλη σημασία να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, γιατί η Κύπρος είναι χώρα της ΕΕ και του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «η λύση του Κυπριακού θα μας επιτρέψει να λάβουμε και πάρα πολλές άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής» και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης θέματα παράνομης μετανάστευσης, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των ξένων μαχητών για την ενίσχυση του ΙΣΙΛ. Γνωρίζουμε πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της Τουρκίας κατά της απειλής του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5184895/neo-mhnyma-benizeloy-pros-agkyra/