Έρχονται αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ-Στο στόχαστρο και πάλι μισθοί και συντάξεις

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης να διαμορφωθούν εναλλακτικές προτάσεις αποδεκτές από τους δανειστές για τα επώδυνα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση συνεχίζονται.

Το κυβερνητικό επιτελείο συσκέπτονταν διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, ο οποίος με σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα “Έθνος” προσπαθεί να στείλει διπλό μήνυμα.

Διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι συνεπής στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν “παράλογες απαιτήσεις”.

Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια ώστε να περιορίσει, όσο μπορεί, τον αρνητικό αντίκτυπο και έχει ήδη στείλει με e-mail στην Τρόικα μια δέσμη των μέτρων που προτείνει. 

Συγκεκριμένα:

Για την αύξηση του ΦΠΑ

Ως γνωστόν, η Τρόικα, μεταξύ άλλων, ζητά τη λήψη εισπρακτικών και φορολογικών μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, εμμένοντας στις θέσεις της για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, μειώσεις συντάξεων και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω του χαμηλού ΦΠΑ θα επιφέρει αυξήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φάρμακα και θα επηρεάσει δυσμενώς ανταγωνιστικούς τομείς για την ανάπτυξη όπως είναι ο τουρισμός (ισχύει για τις ξενοδοχειακές μονάδες ) και ο πολιτισμός (θεατρικές παραστάσεις, βιβλία εκδόσεις, εφημερίδες, περιοδικά).

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι της αγοράς αντέδρασαν στο άκουσμα και μόνο του ενδεχόμενου να αυξηθεί ο “μικρός” ΦΠΑ.

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις αρνητικές αυτές συνέπειες προτείνει την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ μόνο για τα ξενοδοχεία, από 6,5% ίσως και στο 10% (η Τρόικα ζητά στο 13%). 

Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που η Τρόικα ζητά να προωθήσει η ελληνική Κυβέρνηση εντάσσονται το πάγωμα των κύριων συντάξεων που ισχύει για το 2015 και για τη διετία 2016-2017 και η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1ης /1ου/2015 με την καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.  Με το μέτρο αυτό η Τρόικα υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθεί περίπου 1δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι με το Νόμο Λοβέρδου ισχύει η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας ασφάλισης για το τμήμα της σύνταξης από το 2011 και μετά. Τώρα ζητούν αλλαγές και στο τμήμα της σύνταξης που αφορά την ασφάλιση και πριν από το 2011, που μπορεί να επιφέρουν περικοπή της κύριας σύνταξης έως και 20%.

Επίσης με την επιδιωκόμενη αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την παροχή της κατώτατης σύνταξης από 4.500 σε 6.500 μέρες ασφάλισης θα ανατραπούν ριζικά οι καθιερωμένοι όροι για τους ασφαλισμένους.  Η Τρόικα ζητά την πλήρη εφαρμογή του από το νέο έτος, γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς κυρίως ανέργους που έχουν ήδη συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης. Η Κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των ενδιάμεσων χρόνων που απαιτούνται για την συνταξιοδότηση από 15 σε 20, προτείνοντας να ισχύσει για τους γεννημένους από το 1975 και μετά, ώστε να μην θιγούν όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Προωθείται επίσης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις ΔΕΚΟ και όλο το Δημόσιο. Θα ισχύσει το όριο ηλικίας των 62 χρόνων με 35 χρόνια εργασίας ή των 67 χωρίς το προαπαιτούμενο των χρόνων εργασίας. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα σημάνει και την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Η Κυβέρνηση προτείνει σταδιακή εφαρμογή του από το 2019, ώστε να μην θιγούν όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι έτσι θα θιγούν 10.000- 15.000 ασφαλισμένοι αντί των 250.000 που θα θίγονταν αν ίσχυε η κατάργηση από 1/1/2015 όπως ζητά η Τρόικα.

Σε ο,τι αφορά το ΕΚΑΣ η Τρόικα ζητά την αποσύνδεσή του από τις κύριες συντάξεις, την ένταξή του στα προνοιακά επιδόματα, την αλλαγή στα κριτήρια λήψης του και την σύνδεσή του με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση περικόπτει το σχετικό κονδύλι κατά 80 εκατ. ευρώ και δέχεται να θεσπίσει τα πιο αυστηρά κριτήρια ώστε να περιοριστούν οι δικαιούχοι, τα οποία θα αποφασιστούν τον προσεχή Μάρτιο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2016 με κριτήριο τα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν το 2015. 

Γι τους μισθούς του Δημοσίου

Από 1/1/2015 εφαρμόζεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και θα ισχύσουν οι νέοι μισθοί για τους νεοπροσληφθέντες. Με την ένταξη όμως όλου του Δημοσίου στο νέο μισθολόγιο καταργείται σταδιακά η προσωπική διαφορά, που εντάσσεται στα ειδικά επιδόματα που συνεχίζουν να λαμβάνουν κάποιοι κλάδοι εργαζομένων του Δημοσίου και συγκεκριμένα οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί. Ακόμη, περικόπτονται οδοιπορικά, εκτός έδρας, υπερωρίες. 

 

αλλαγέςΑσφαλιστικόκυβέρνησημισθοίΣυντάξειςΤρόικαΦΠΑ